Belföld koronavírus

A háziállatoknak bármikor elvégzik a koronavírustesztet

A protokoll szerint nem kellett elvégezni a tesztet. De hangsúlyozom, a protokoll meg fog változni

– mondta hétfőn az Operatív Törzs tájékoztatóján Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa arra reagálva, hogy teszt nélkül küldték haza a súlyos állapotban lévő idős debreceni férfi fiát, aki Olaszországban járt, majd valószínűleg ő fertőzte meg az apát.

A koronavírus-járvány kitörése óta problémát jelent, hogy aggódó magyar emberek is sokszor teszteltetni szeretnék magukat, ám ezt az egyetlen erre a célra nevesített laborban elutasítják.

A Népszava most arra hívta fel figyelmet, hogy sokkal könnyebb dolguk van az állattartóknak, mivel a háziállatoknak piaci alapon elvégzik a vírus tesztjét az Állatorvostudományi Egyetem Járványügyi tanszékén.

Rusvai Miklós virológus ugyanakkor lapnak elmondta:

a háziállatok tesztje nem erre a most járványt okozó vírusra specifikus, hanem azt mutatja meg, hogy a minta általánosságban tartalmaz-e koronavírust.

A szakember hozzátette, miután ők állati mintákat vizsgálnak, nem kérdezik a leadásakor, hogy az kié. A vizsgálathoz elég, ha a gazda egy fültisztító pálcikával mintát vesz az orrlyukból vagy a garatból, majd ezt egy kis nejlonba úgy becsomagolja, hogy ne az száradjon ki, és leadja. A Népszava következtetése szerint „az élelmes aggódók ily módon saját mintájukat is leadhatják.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik