Belföld koronavírus

A koronavírus miatt felfüggesztették az eltávozást a magyar börtönökből

A koronavírus-fertőzés elleni védekezés jegyében a büntetés-végrehajtási szervezet felfüggesztette az ideiglenes intézetelhagyások – kimaradás, eltávozás – engedélyezését a fogvatartottak számára; a látogatás során a fogvatartottak és hozzátartozóik fizikális érintkezése nem lehetséges – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a börtönök felkészültek – a járványügyi helyzettől függő – szükséges intézkedések bevezetésére, ugyanakkor már most valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben folyamatos a felület- és eszköz-fertőtlenítés, illetve ellátták az egészségügyi személyzetet védőeszközökkel és érintés nélküli digitális hőmérőkkel. Emellett rendszeresen felhívják a személyi állomány és a fogvatartottak figyelmét a fertőzést megelőző higiéniai szabályok betartására, a napi többszöri kézmosás és a kézfertőtlenítés lehetősége is biztosított – írták.

A BVOP közölte azt is, hogy a büntetésüket kezdő elítéltek egészségügyi befogadása alkalmával úgynevezett közegészségügyi-járványügyi vizsgálaton esnek át, enélkül közösségbe nem helyezhetőek. A vizsgálat minden esetben kiterjed a testhőmérséklet mérésére és az utazási előzmények kikérdezésére. Fertőzés gyanúja esetén az érintettet azonnal elkülönítik, amíg a laborvizsgálati eredmények megerősítik vagy kizárják a koronavírus jelenlétét.

Kiemelt kép: MTI/Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik