Belföld

Leszavazta a Fidesz a Párbeszéd klímatörvény-javaslatát

Tavaly augusztusban nyújtott be a Párbeszéd egy klímavészhelyzet kihirdetését célzó törvényjavaslatot. A Fidesz a javaslatot kezdetben nem támogatta, tárgysorozatba vételét aztán mégis megszavazta, a napirendre vételét azonban a mai napon ismét leszavazta, így az nem kerülhet az Országgyűlés elé – írta meg a Mérce.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Fidesz mai döntéséről azt mondta, hogy egy valódi zöld fordulatot jelentő törvényjavaslat kerülhetett volna az Országgyűlés elé, de a Fidesz kibújt ez alól, amit nyilvánvalóan azzal próbálnak megmagyarázni, hogy idő közben kijött a kormány „szánalmas kis zöldre festős csomagja.”

A képviselő szerint a Fidesz „álzöld klímavédelmi csomagja” a Párbeszéd javaslatának 14 pontjából mindössze kettőt érint.

A javaslat a leszavazás után is tárgysorozatban marad, a párbeszédesek a következő házbizottsági ülésen újból kezdeményezni fogják a napirendre vételét.

A Párbeszéd törvényjavaslata szerint az országgyűlés kihirdetné a klímavészhelyzetet, a kormánynak be kellene nyújtania a klímavédelmi törvényt, emellett rövid- közép- valamint hosszútávú klímavédelmi, illetve  klímaalkalmazkodási stratégiát is ki kellene dolgoznia.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik