Belföld

Erdő Péter: Reális, hogy Ferenc pápa ősszel Budapesten misézzen

A bíboros azt reméli, hogy a fővárosban ősszel rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK 2020) záróeseményén a szentatya tartja majd a misét. Az egyhetes rendezvény programjaira már nagyjából ötvenezren regisztráltak.

Budapesten tartják 2020. szeptember 13-tól 20-ig az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Az esemény fő helyszíne a Hungexpo területe lesz, a liturgikus rendezvények mellett konferenciát, előadásokat és koncerteket is tartanak.

Áder János köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is meghívta Ferenc pápát, ám hivatalos válasz egyelőre még nem érkezett. A bíboros a Kossuth Rádiónak megjegyezte, hogy Budapest nincs messze Rómától, a részvétel nem jelentene nagyobb terhet a szentatyának, mint egy dél-itáliai lelkipásztori út – írta meg a Hirado.hu.

A rendezvényre már nyolcan országból, több mint ötvenezren regisztráltak. A legtöbb embert a nyitó- és záró szentmisékre várják. Előbbit a Puskás Arénában tartják és több, mint 4500 elsőáldozó vesz majd részt rajta, utóbbi a Hősök terén kap helyet. Népszerű lehet a Kossuth téri liturgia is, ahonnan körmenet indul majd.

Különlegesség, hogy először tartanak szentmisét lovári nyelven, az ehhez szükséges szertatáskönyvet a napokban hagyta jóvá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Az előadók közül Erdő Péter kiemelte az  olasz Chiara Amirantét, aki még a ’90-es években kezdte gondozni az egyik római pályaudvar környékén szegényeket, hajléktalanokat és szerfüggőket. Új távlatok néven alapított közösséget, mozgalmának azóta több száz központja van. A bíboros megemlítette továbbá José Palma érseket, az előző, Fülöp-szigeteki kongresszus házigazdáját, akit két éve egy terrorista megpróbált meggyilkolni.

Az előző kongresszus végén, 2016-ban jelentette be a pápa, hogy a következő eseményt Budapesten rendezik meg. Az előkészítés már abban az évben elkezdődött, Piero Marini érsek, a kongresszusért felelős pápai bizottság elnökének látogatásával. Megalakult a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága, aminek főtitkára Fábry Kornél, a Kaposvári Egyházmegye papja lett – olvasható az esemény Wikipédia-oldalán.

A világkongresszus célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése. Maga az eucharisztia szó az úrvacsorára utal, a szertartás Krisztusnak az utolsó vacsorán mondott szavait és cselekedeteit ismétli meg liturgikus módon. Az eseményen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelenlévő Krisztust hirdetik és ünneplik.

A kongresszus megszervezése alulról jövő kezdeményezésen alapszik, hagyománya a 19. század második felére nyúlik vissza. Az 1905-ben Rómában tartott eseményen részt vett X. Piusz pápa is, aki elhatározta, ezután minden alkalomra elküldi hivatalos követét.

Eddig csak II. János Pál járt nálunk

Ez lesz a második Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten. A 34. rendezvényt, 1938-ban szintén a fővárosban tartották, ekkor pápai követként Eugenio Pacellire bíboros vett részt az eseményen.

Először, még a rendszerváltás előtt, 1988-ban Paskai László bíboros hívta meg II. János Pál pápát Magyarországra, a látogatásra hosszas egyeztetés után végül 1991-ben került sor. Ekkor a pápa öt napot töltött az országban, járt Budapesten, Esztergomban, Máriapócson és Pécsett is. Találkozott Antall Józseffel és Göncz Árpáddal is, és szárnyashajón utazott vissza a fővárosba – olvasható az eddigi pápalátogatások összefoglalójában a Pécsi Egyházmegye honlapján.

Másodszor, 1996-ban rövidebb látogatást tett, ekkor Pannonhalmán és Győrött tartott szentmisét.

Azóta csak a határon túl találkozhattak a magyar hívek a szentatyával, Ferenc pápa tavaly nyáron járt Csíksomlyón.

Kiemelt kép: Ferenc pápa érkezik a csíksomlyói szentmiséje helyszínére, 2019. június 1-jén. MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik