Belföld

Hamarosan megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

Március 31-jével megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok – írja közleményében az Országos Bírósági Hivatal.

A dokumentumban az is olvasható, hogy a közigazgatási perekben április 1-jétől első fokon a Fővárosi, Budapest Környéki, Debreceni, Győri, Miskolci, Pécsi, Szegedi és a Veszprémi Törvényszékek járnak el regionális illetékességgel.

  • A Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak azok az ügyek, amelyek korábban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartoztak.
  • A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon fellebbezési, illetve felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. Egyes bírósági ügyekben kizárólag a Kúria jár el.
  • A munkaügyi bírósági ügyekben első fokon az illetékes törvényszékek, másodfokon fellebbezési eljárásban az ítélőtáblák, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el.

A törvényszékek csak április 1-től járnak el, ezért mind papír alapú, mind elektronikus kapcsolattartás esetén a KMB-knek címezve lehet előterjeszteni március 31-ig a keresetlevelet, míg ezt követően az illetékes törvényszékeknek kell címezni. A

Kiemelt kép: A Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport, Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsai és a Budapesti Ügyészség főbejárata a II. kerület, Fő utca 61-73-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik