Belföld

Beismerte a bűnösségét a közpénzből vásárolgató volt fideszes polgármester jegyzője

Szerdán az előkészületi üléssel megkezdődött a Debreceni Törvényszéken annak a volt fideszes polgármesternek a pere, aki közpénzből szerelte fel az otthonát bojlerrel, plazmatévével, turmixgéppel és más műszaki cikkekkel.

A folytatólagosan elkövetett nagyobb vagyoni hátrányt okozó, költségvetési csalással vádolt Köteles Istvánra másfél év végrehajtandó szabadságvesztést és két év közügyektől eltiltást kért az ügyész arra az esetre, ha váddal egyező beismerő vallomást tesz a mai meghallgatásán, erre azonban nem került sor. Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy az elsőrendű vádlott védő kirendelését indítványozta, ezért majd csak a következő előkészítő ülésen fog eldőlni, hogy tesz-e vallomást.

A szóvivő elmondta még, hogy az ügy másodrendű vádlottja ( a jegyző – szerkesztő) beismerő nyilatkozatot tett az előkészületi ülésen, de mivel nem mondott le a tárgyalás jogáról, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet.

Köteles a 2010-es önkormányzati választáson lett Álmosd polgármestere, majd 2014-ben újraválasztották. A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonban 2017. június 1-jén felmentette a tisztségéből, a döntés októberben emelkedett jogerőre. Az ügy másodrendű vádlottja 2015 nyarától Álmosd főállású jegyzője.

A vádirat szerint Köteles 2014-ben és 2015-ben arra utasította az önkormányzati hivatal egyik dolgozóját, hogy készpénzfelvételi utalványt állítson ki a részére. Ennek birtokában felvette az önkormányzati bankszámláról a rajta lévő összeget. A házipénztárba azonban már elmulasztotta ezt befizetni, azt csak „papíron” bevételezte, majd vásárlás előleg címén kiadásként könyvelte le.

Köteles a felvett előleggel csak többszöri felszólítást követően számolt el 2016 januárjában, és olyan rendezvényekhez kapcsolódó számlákat, promóciós anyagokat csatolt be, amelyeket valójában meg sem rendeztek a településen.

Ugyanez volt a helyzet a pár évvel korábbi rendezvényszámlákkal és okiratokkal kapcsolatban is. A „megtartott” rendezvényekről és a felhasznált forrásokról a képviselő-testületet a polgármester nem tájékoztatta, ezzel pedig megsértette a vagyonkezelés szabályait.

Az élelmiszer-vásárlásokról szóló számlákat egy olyan egyéni vállalkozó állította ki, aki gazdasági kapcsolatban volt az önkormányzattal. Az ügyészség szerint az akkori polgármester úgy próbálta azt a látszatot kelteni, hogy a rendezvények megvalósultak, hogy a pénzügyi elszámoláshoz kapcsolódó számlákon kívül egy önkormányzati dolgozót arra utasított, hogy utólagosan készítsen plakátokat a hivatali számtógépén a rendezvényekről.

Egy másik vádpont szerint Köteles kezdeményezésére a jegyző 2015 decemberében arra utasította a hivatal kifizetést ellátó köztisztviselőjét, hogy polgármesteri jutalom címén bruttó 448 726 forintot fizessen ki a polgármesternek. Ezt az utasítást írásba is adta. A polgármester számlájára képviselő-testületi határozat nélkül a nettó összeg át lett utalva, azonban a kifizetés jogszerűtlen volt, a másodrendű Cs. L.-nek sem jogszabályi, sem belső szabályzati felhatalmazása nem volt ugyanis arra, hogy ilyen utasítást adjon.

Köteles a képviselő-testület, illetve az önkormányzat előzetes vagy akár utólagos jóváhagyása nélkül több háztartási eszközt, köztük egy konyhai robotgépet, gőzölős vasalót, továbbá egy LCD televíziót, egy Blu-Ray lejátszót és még egy forróvíztárolót is vett önkormányzati pénzen.

A közel 370 ezer forint értékű tárgyi eszközöket be sem mutatta, azok leltárba vétele kizárólag a számlák alapján történt, a nyilvántartásuk lapjának megjegyzés rovatában pedig csak annyi szerepelt, hogy a polgármester személyes használatában.

Köteles István vallomást tett a nyomozati szakban, de hogy vallomást tesz-e a bíróságon is az csak a következő előkészületi ülésen fog eldőlni. Az ügyész által felajánlandó 1 év 6 hónap ugyanis csak abban az esetben áll, ha a volt polgármester mindent beismer az előkészületi ülésen. A bűnösségét beismerő jegyzőre pénzbüntetés vár az ügy jelen állása szerint.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik