Belföld

Hadházy: Miután háromszoros áron nem sikerült, duplaáron vettek lélegeztetőgépeket

Életmentő lélegeztetőgépek túlárazásáról írt szerdán Hadházy Ákos, független képviselő a Facebook-oldalán.

Hadházy szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEK) kétszer annyit költött a berendezésekre a legújabb, 2019-es beszerzésen, mint amennyiért korábban megvehette volna őket a gyártótól. Csakhogy az állami ÁEK most sem a gyártót, hanem olyan magyar kereskedőcégeket preferált, amelyek jelentős haszonnal adják tovább a közbeszerzéseken az olcsón felvásárolt gépeket.

A történet három éve kezdődött, amikor GE amerikai óriáscég hiába próbálkozott szerződést kötni az állammal, mert mondvacsinált okkal kizárták a lélegeztetőgépekre és az életfunkciókat figyelő, úgynevezett betegőrző monitorra kiírt közbeszerzésekből. A GE akkor harmadannyiért kínálta saját gépeit, mint a nyertesként kihozott magyar kereskedő vállalkozások.

Az egyik tételnél például a világcég 120 lélegeztetőgépet és monitort adott volna 300 millió forintért, a „csomagolócégek” (amelyek olcsón megveszik a gyártótól a terméket, aztán „becsomagolás” után többszörös áron adják el a felhasználónak) viszont egymilliárdos ajánlatot adtak.

A GE a Közbeszerzési Döntőbizottságon megtámadta a beszerzéseket. A 2017-es eljárás során mindhárom tendert megsemmisítették, és összesen 60 milliós bírságot szabtak ki az ÁEK-re.

Hihetetlen módon az állam bíróságon is megtámadta saját magát (a Döntőbizottság határozatát) azért, hogy háromszoros áron vehessen készüléket, vagy harmadannyi gépet vehessen ugyanannyiért, írta Hadházy, aki most megtalálta az idő közben megszületett bírósági döntéseket is. A bíróság 2018-ban mindhárom esetben helybenhagyta a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát. (itt, itt és itt olvashatóak)

Ezek után az ÁEK ismét nekifutott a  mintegy 160 lélegeztetőgép beszerzésének. A honlapon található szerződések alapján Hadházy szerint most 4,8 millióra árazták azokat a gépeket, amiket a GE korábban átlagosan 2,5 millióért adott volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik