Belföld

Bulinegyed: éjféli záróra lesz a főszabály

Elfogadták a belső-erzsébetvárosi döntés-előkészítő munkacsoport tagjai azt a javaslatcsomagot, amelyet több hónapos tárgyalássorozat után dolgoztak ki a kerület bulinegyedében kialakult állapotok rendezésére, írja a Népszava.

A lapnak Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester, a munkacsoport vezetője elárulta,

a főszabály mindenképp az éjféli záróra lesz, ez alól csak azok a vendéglátóhelyek kaphatnak mentességet, amelyek teljesítik a szigorú kritériumrendszer feltételeit.

Ezek közé tartozik egyebek mellett, hogy a szórakozóhelyek este tíz és reggel nyolc óra között nem végezhetnek göngyölegmozgatást, áruszállítást, és ha éjfél után nyitva tartanak, mindenki számára hozzáférhetővé kell tenniük mellékhelyiségeiket. A WC-használati lehetőségre a vendégek, turisták figyelmét is fel kell hívni egységesített, jól láthatóan elhelyezett piktogramokkal.

A közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében összehangolt ellenőrzéseket vezetnek be, a szórakozóhelyeknek pedig erre vonatkozó intézkedési tervet is ki kell dolgozniuk. Továbbá fel kell venni mindenhová egy embert, akinek csak az lesz a feladata, hogy ne az utcán fogyasszák a vendégek a megvásárolt alkoholt.

Emellett

  • kötelezővé teszik egy csúcslimiternek nevezett zajmérő eszköz felszerelését is;
  • a vendéglátóhelyeknek egy akusztikai szakértő igazolását is be kell majd mutatniuk;
  • fokozottan figyelnek a teraszokon, nyílt nyílászárók mellett történő éjszakai zajongásra;
  • egy forgalomszámláló berendezést is fel kell szerelniük a vendéglátóhelyeknek, s egyszerre csak annyi vendég tartózkodhat majd egy adott térben, amennyi a katasztrófavédelem előírásainak megfelel;
  • a kocsmáknak naponta legalább egyszer magasnyomású takarítóeszközzel kell megtisztítaniuk az előttük lévő járdaszakaszt;
  • a kommunális hulladék elszállításáról is gondoskodniuk kell;
  • és éjfél után megtiltják a műanyagpoharak használatát.

A tájékoztatás érdekében hamarosan egy plakátpályázatot is hirdet az önkormányzat, amire elsősorban művészek, grafikusok jelentkezését várják.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik