Belföld

A kormány nemzetközi repteret fejleszt Székesfehérvár határában

A kormány felhívta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert és a miniszterelnök kabinetfőnökét, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. bevonásával készítsenek előterjesztést az Alba Airport repülőtér nemzetközi kereskedelmi repülőtérré fejlesztéséről.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat április 30-i határidőt szabott az előterjesztés elkészítésére, akkorra derülnek ki a költségek is.

A volt katonai repülőtér Székesfehérvártól 10 kilométerre, Börgönd határában található – írta a Napi.hu.

A Céginfo.hu adatai szerint a jelenlegi tulajdonosa a székesfehérvári és az abai önkormányzat. A repülést és a repülő sportokat 1995-től az Albatrosz Repülő Egyesület képviseli Börgöndön.

A repülőtér fejlesztésére már korábban is született terv. 2008-ban már megvoltak az engedélyek a Székesfehérvár határában levő Alba Airport repülőtér fejlesztésére. A terv az volt, hogy 20-25 milliárd forintból 2010 tavaszára két kilométer hosszú kifutópályát és ötezer négyzetméter alapterületű utasterminált építenek. A Nyíri Viktor nevével fémjelzett Biggeorge’s NV azonban nem kezdte meg a beruházást, így a Székesfehérvár visszakérte a börgöndi ingatlant a befektetőtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik