Belföld

Még az Oktatási Hivatal által szerződtetett szakértők elől is titkolták a Nemzeti alaptantervet

Valóban dolgoztam az Oktatási Hivatalnak 2019-ben, de nem írtam, és nem készítettem elő semmit, főleg nem az új NAT-ot!

– írta lapunknak Kerese Tibor kaposvári földrajz és informatika szakos tanár, egyike annak a 45 szakembernek, akit hétfői cikkünkben (az Oktatási Hivatal Szél Bernadett független képviselőnek küldött válasza alapján) az új Nemzeti alaptanterv előkészítőiként neveztünk meg.

Cikkünk nyomán azonban számos, a kiadott névsorban szereplő tanár és oktatási szakértő jelezte: nem értik, hogy az Oktatási Hivatal milyen alapon sorolta őket az alaptanterv szerzőgárdájába, mert valójában még csak nem is látták azt a végterméket, ami január 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Kérem, szíveskedjék megküldeni részemre a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos irányításával működő kerettantervi munkabizottságok tagjainak nevét, feladatkörét és díjazását a testületek létrejöttétől kezdve jelen adatkérés beérkezéséig

– ezt írta Szél a megkeresésében tavaly szeptemberben, amikor a sajtó, és több ellenzéki politikus is azt nyomozta, kik írják a készülő alaptantervet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sokig ködösített a NAT előkészületeivel kapcsolatban, majd Rétvári Bence államtitkár használta a kerettantervi munkabizottság megnevezést, amikor elismerte, hogy ennek tagjaként Takaró Mihály irodalomtörténész közel ötven szakértővel együtt közreműködik a tanterv átdolgozásában.

Az Oktatási Hivatal Szél Bernadett adatigénylésére egy 45 fős névsort küldött válaszul. A listán tényleg szerepelt a NAT átalakításával megbízott, radikálisan jobboldali nézeteket valló Takaró és feleségének neve, de rajta volt Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, Lebanov József, az Emmi köznevelési helyettes államtitkárságának stratégiai főosztályvezetője, valamint a Fidesz volt országgyűlési képviselője, Rónaszékiné Keresztes Monika neve is.

Az OH nem részletezte, hogy ki milyen feladattal kapott másfél hónapos szerződést 2019 május-júniusában. Azt írták, a névsorban feltüntetettek feladata az volt, hogy „szakmai támogatást biztosítsanak az új tantervi-tartalmi szabályozók készítéséhez”, amihez a „minőségbiztosítás” is hozzátartozott.

A listán szereplők közül viszont most többen azt állítják, nem volt közük a NAT előkészítéséhez, az Oktatási Hivatal olyan szövegek felülvizsgálatával bízta meg őket, amelyek már korábban elkészültek. Moróné Tapody Éva a 24.hu-nak eljuttatott leveléből úgy tűnik, a NAT tervezetét annyira titkosan kezelték, hogy a bizottsági tagok sem kaphatták meg.

A NAT-tervezetet kérésünkre sem kaptuk meg, így azt nyilvánosságra hozatala előtt nem is láthattam. A felülvizsgálat során gyakorlatilag csak kihúzni lehetett anyagokat, szórend-cserére és egyéb apró módosításra volt lehetőségünk. Fontos megjegyeznem, hogy a fizikacsoportunk vezetője a neki elküldött javaslataink legnagyobb részét nem vette figyelembe, és gyakran még csak válaszra sem méltatott bennünket.

A szegedi gimnáziumi tanár szerint ráadásul a fizika és a többi természettudományos tantárgyak tantervét összefogó személyek neve nincs is rajta az OH listáján.

A természettudományos oktatásra is lecsap a Nat
Komoly vita bontakozott ki a Nemzeti Alaptanterv irodalomoktatásról szóló részeiről, de a szaktanárok szerint a Nat az igazi csapást a természettudományos tárgyakra méri.

Annyi volt a feladatom, hogy két kollégával együtt véleményeztem a kerettanterv földrajz munkaanyagát, ami még a NAT Csépe-csapat féle korábbi verziójára épült, de a „kész” NAT-ra már nem lehetett befolyásunk

– írta a már idézett Kerese Tibor, hozzátéve, hogy a véleményezendő kerettantervet is majdnem kész állapotban kapták.

Szerkezetében nem, csak bizonyos szövegezési részletekben tehettünk javaslatokat. Bár a véleményem nem volt túl pozitív (szerkezeti, sőt óraszám-változtatással is próbálkoztunk, de ezeket elutasították), a feladatunkat a kollégáimmal együtt elvégeztük, és az adott korlátok között a lehető legjobb változatot igyekeztünk kialakítani

– tette hozzá.

Az Oktatási Hivatal által kiadott nevek között felbukkan Veres Pálé, a Földes Ferenc Gimnázium korábbi igazgatójáé, Miskolc új ellenzéki polgármesteréé is. Szerepvállalásának részleteiről megpróbáltuk megkérdezni Verest is, de egyelőre nem értük el.

Hoffmann Miklós matematikatanár szerint a NAT-nak külön szerzői és saját lektori gárdája volt. Előbbi csapatról azonban eddig sem az OH, sem a minisztérium nem adott ki információkat, a hivatal listáján szereplő Hoffmann pedig azt írta lapunknak, hogy ő az ellenőrök között volt, akik egyetlen szót sem írtak a NAT-ba.

Az új NAT tervezetén 2017-ben kezdett dolgozni egy százfős, pedagógiai szakértőkből, pszichológusokból és gyakorló tanárokból álló kutatócsoport Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia pszichológusprofesszorának vezetésével. Az általuk elkészített alaptanterv azonban nem nyerte el a kormányzat tetszését, mert nem volt elég keresztény, hazafias, nemzeti. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ki is jelentette: abban a formában, ahogy megkapták, biztosan nem léphet életbe, így feltételezhető, hogy a tartalmát azt a kormányzati kívánalmaknak megfelelően nagy mértékben átszabták.

Kiemelt kép: Komka Péter / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik