Belföld

Ejthetik az emberölést az 1996-os kőbányai alvilági leszámolásban

Ejthetik az emberölést a 23 és fél évvel ezelőtti kőbányai leszámolásban. A Budapest Környéki Törvényszéken megtartott keddi tárgyaláson ugyanis a bíróság megállapította, hogy társtettesként elkövetett emberrablásnak minősülhet az előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberöléssel vádolt három férfi bűncselekménye. K. László cselekménye emellett fogolyszökésnek is minősülhet, mivel a férfi annak idején meglépett a házi őrizetből.

H. Arsak és társai az 1990-es évek közepén érkeztek Magyarországra, ketten Örményországból, harmadik társuk pedig Ukrajnából. A férfiak Budapesten, a kőbányai piacon dolgoztak, kereskedtek. Az áldozat pedig a piacon szedett védelmi pénzekből élt.

A férfi holttestét 1996. augusztus 31-én Törökbálintnál egy nejlonzsákba rejtve találták meg. Halálát egyértelműen idegenkezűség okozta, összeverték és késsel többször mellkason szúrták. Az áldozatnál semmilyen okmány nem volt, így annak idején először az eltűnés miatt körözöttek listáját nézték végig a rendőrök, hogy azonosíthassák. A listán volt egy örmény állampolgár, akinek barátnője jelentette be pár nappal korábban, hogy nem tud a hollétéről.

Az örmény férfi Kőbányán vezetett egy kereskedést, a nyomozás kiderítette, hogy többekkel konfliktusba került, de sokáig nem sikerült kétséget kizáró bizonyossággal tisztázni halála körülményeit.

2016 márciusban azonban újabb információkhoz jutottak a nyomozók. A 15 hónapon keresztül tartó munka során kiderült, hogy az áldozat halála előtt egy társával együtt kirabolta egy másik örmény kereskedő, H. Arsak raktárát. Nagy mennyiségű készpénzt vittek el, és az éppen ott tartózkodó férfit tettleg megalázták.

A korábbi gyanúsítás szerint H. Arsak bosszút forralt, és megállapodott K. Lászlóval, hogy jó pénzért segít visszaszerezni a raktárból elrabolt vagyont. Az akkor 33 éves ukrán állampolgárságú testépítő bajnok az 1990-es évek alvilágának ismert személyisége volt. 1996. augusztus 23-án találkozót beszéltek meg a Kőbányai Piac közelébe, egy társuk, A. Garri állítólag odacsalta az áldozatot, akit bántalmaztak, majd egy autóba tuszkolták, és több késszúrással megölték. 

A vádirat szerint a férfi tetemét egy zsákba tették, és Törökbálint külterületén, az Anna-völgynek hívott erdős részre vitték, és ott egy vízmosásba tették. A holttestet a környéken lovaglók találtak meg.

A Pest Megyei Főügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a három férfival szemben. A bíróság mai végzése szerint akár emberrablásnak is minősülhet a három férfi bűncselekménye. Csütörtökön a perbeszédekkel folytatódik a tárgyalás, amin várhatóan ítélet is születik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik