Belföld

Kisebb döccenővel, de elindult az azonnali banki átutalási rendszer

Ma, március 2-án 0 órától elindult az azonnali banki átutalási rendszer. Az eddigi maximum négy óra helyett — belföldön — 5 másodpercen belül jóváírják az átutalást a kedvezményezett számláján, nemcsak munkanapokon, de az év minden napján és bármelyik időszakában.

A hajnalban indult rendszer az elején pár banknál köhögött, az volt a gond, hogy a pénz bár elment, de nem érkezett arról azonnal értesítés, hogy megérkezett a fogadó bankszámlára – ezek az első tapasztalatok.

Ha kicsúszna az 5 másodperces jogszabályi időkeretből egy utalás a rendszer lassulása miatt, akkor 20 másodpercig még teljesülhet, ezután automatikusan elutasításra kerül a tranzakció – emlékeztet a Portfolio.hu.

Az átutalás kezdeményezése során lehetőség van a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját, például mobiltelefonszám, e-mail cím, adóazonosító megadni. Ehhez az ügyfélnek hozzá kell rendelnie a számlájához az azonosítót, ami vagy bankfiókban, vagy több banknál elektronikusan is tehetnek meg, a legtöbb banknál egyelőre ingyenesen – hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu.

A magánszemélyek esetében néhány kivételtől eltekintve minden 10 millió forint alatti elektronikus átutalás azonnali lesz, a vállalatok és egyéb szervezetek által indított utalások esetében csak a 10 millió forint alatti és egyedi, egyesével benyújtott utalásokra vonatkoznak az új, kötelező szabályok.

A sikertelen tranzakciókról minden esetben érkezik visszajelzés; a nyugdíjfizetések továbbra is az éjszakai elszámolásban maradnak, a bérfizetések legtöbbje csoportos átutalás, amely továbbra is a napközbeni elszámolásban marad. Csak szeptember 1-jétől válnak ezek a tranzakciók is azonnal – azaz pár másodpercen belül – teljesülővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik