Belföld

Váratlan helyre üt a kormány: változtattak a taón, sok csapat kerülhet bajba

Az áprilisi pályázati határidőt hirtelen februárra módosították, így nagyon sok taóból működő sportklub működése kerülhet veszélybe. A tao nélkül ugyanis nagyon sok csapat azonnal a megszűnés szélére sodródik.

A taotámgoatás feltétele, hogy a sportklubok februárban benyújtsák sportfejlesztési programjukat, vagyis kvázi pályázatukat – tudatták a február 25-én megjelent Magyar Közlönyben. A módosított kormányrendelet február 26-án hatályba is lépett.

Az MLSZ honlapján már láthatók is az új határidők: mivel február utolsó napja szombat, ennek köszönhetően a végső leadási időpont március másodika, azaz hétfő éjfél. A korábbi években április 30-ig kellett a sportszervezeteknek leadniuk a pályázatokat, azaz könnyen lehetséges, hogy a változás megjelenésének időpontjában még csak hozzá sem fogtak az elkészítéséhez.

Erre most – elsősorban a hétvégének köszönhetően – maradt néhány napjuk. Aki viszont egyáltalán nem értesül a változásról, vagy ilyen szűk határidővel egyszerűen nem végez a munkával, annak ellehetetlenülhet a működése. A látványsportágakban (futball, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda, vízilabda) működő klubok sokasága ugyanis a taopénzre építi üzemelését: ebből fizetik az utánpótlásedzőket, a csapatok versenyeztetését és így tovább.

A folyamat úgy nézki, hogy beadják a pályázatot, amelyet a szövetség jóváhagy, ezután kezdhetnek nyereséges cégeket keresni, amelyek az államkassza helyett nekik utalják a társasági adójuk összegét. Ha ettől a lehetőségtől elesnek, költségvetésük összeomlik, mert ezek a büdzsék már taóra vannak tervezve, azaz annak kiesését szinte lehetetlen pótolni.

A csöndes módosítás leginkább az amatőr részleget érintheti negatívan, hiszen nehezen elképzelhető, hogy minden falusi egyletnél könnyen találnak valakit, aki a hét második felében megírja a pályázatokat.

Érdekesség, hogy a kormány 2018. végén is húzott egy hasonlóan váratlant és az érintetteknek igen fájdalmasat: egy december 27-i kormányrendeletben vágták meg tízmilliárdokkal a látványsportágakat, amikor rögzítették, maximum 50 milliárd forint lehet a tao éves kerete. Világos volt, hogy ez a limit öszeroppantaná a sportrendszert, a sportszövetségek vezetőinek nagyjából egy hónapjába telt, amíg ezt Orbán Viktoréknak el tudták magyarázni. Ezt onnan tudjuk, hogy amilyen váratlanul kitalálták a sapkát, olyan váratlanul 125 milliárdra emelték a lehívható összeg felső határát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik