Belföld

Egy éve milliárdokat bukott egy állami szerv, a minisztérium év végén annyit adott oda neki

Állami szervezet bukhatott a legtöbbet a Matolcsy-rokon bankjának a bedőlésével – írtuk egy évvel ezelőtt. Ez az állami szervezet a magyar állami 100 százalékos tulajdonában álló Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. volt, amelynek több forrásból származó, máig nem cáfolt információink szerint 7 milliárd forintja ragadhatott benn az akkor taccsra került NHB Bankban. (Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás később aztán eladta a bankot.)

És most mi történik? Hát az a Pénzügyminisztérium, amely a magyar állam meghatalmazottjaként gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Széchenyi Tőkealap-kezelőben, odaadott 7 milliárd forintot ennek a tőkealap-kezelőnek. Ezzel a Pénzügyminisztériumtól messze a legtöbb pénzt ez a szervezet kapta.

Az elmúlt év utolsó napjaiban összesen 23 milliárd forintot osztott szét pénzügyi tárca támogatásként – írja a Népszava. A listát a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. vezeti, „amely II. Részalapjának létrehozásra 7 milliárd forintot kapott, így a cég már összesen 20 milliárd forintot fordíthat arra, hogy néhány éven belül tőzsdére vezessen be cégeket.”

A második legnagyobb támogatás – összesen 4,3 milliárd forint – a szentesi Hungerit Zrt.-nek jutott egy új panírüzem létrehozására. A Hungerit Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltsége. De egy másik érdekeltségéhez is utat talált közpénz a minisztériumból: a Csányi Pincészet 1,3 milliárd forintot kapott.

Újabb állami finanszírozásról írt alá szerződést a Hell Energy Kft., amely most négy milliárd forintot kapott a PM-től gyártókapacitásának növelésére. A szikszói cég sikeres pályázó, 2016-ban a külügytől 7 milliárdos támogatást kapott.

December 30-án több kkv kapott pár száz millió forintos támogatást: e körbe bekerült a Fejér-B.Á.L. Zrt. is, az az építőipari cég, amely Mészáros Lőrinc gyermekeinek tulajdonában áll.

Kiemelt kép: Budapest, 2020. január 23. Varga Mihály pénzügyminiszter. MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik