Belföld koronavírus

Hazaengedhetik a magyarokat a Tenerifén lezárt hotelből

Jelenleg 49 ország érintett világszinten, Európában 18 ország, az Európai Unióban 13 országban jelent meg a vírus mostanáig

– mondta Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkár csütörtök délután sajtótájékoztatón.

Mint mondta, az olaszországi karantén miatt egyeztetett a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárával egyeztetett, akitől azt kérte, hogy juttassanak el két felhívást a kamionsofőröknek.

Egyrészt azt kérik, hogy ha egy kollégájuk járt egy érintett olaszországi területen korábban és valamilyen tünetet érzékel magán, akkor azonnal jelezze azt az egyesületnek, vagy jelentkezzen a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számát.

Gulyás Gergely: Egyelőre nincs koronavírusos beteg Magyarországon
Két magyar fertőződött meg. Az egyik egy Bécsben élő nő, a másik egy Japánban karantén alá került hajó magyar dolgozója.

A másik kérésük a konzuli regisztráció, azaz arra kérik a kamionsofőröket és mindenki mást is, hogy ha bármilyen érintett területre utaznak, regisztráljanak konzuli védelemért.

Menczer arról is beszélt, hogy továbbra is kórházban van az a magyar, aki a Japán mellett karanténba helyezett koronavírusos hajón dolgozott, még várják a második teszt eredményét. A másik két magyart is leszállították a hajóról.

Az államtitkár közölte, hogy Tenerifén öt magyar tartózkodik a lezárt hotelben, egy kettő- és egy háromfős család, utóbbival egy kiskorú gyermek is van. Menczer hozzátette, hogy

elképzelhető, hogy elhagyhatják a szállodát, de mint mondta, ez jelenleg szervezési fázisban van.

Végül leszögezte azt is, hogy

Mi mindent megteszünk azért, hogy minden külföldön élő magyarnak segítsünk, de ha valaki nem akarja, hogy segítsünk neki, azt a döntést is tiszteletben tartjuk

Újságírói kérdésre a tenerifei szállodában tartózkodó öt magyarral kapcsolatban leszögezte, hogy jól vannak, nem panaszkodtak olyasmiről, hogy az ellátásukkal vagy körülményeikkel probléma lenne.

Továbbá azt is közölte, hogy a magyar külügy nem tud arról, hogy lenne Bécsben magyar koronavírus-fertőzött állampolgár.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik