Belföld

„Nem reménytelen” a hármas metró klimatizálása

Ülést tartott a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtökön. A megbeszélés után Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség illetékes államtitkára és Karácsony Gergely főpolgármester külön-külön nyilatkozott az újságíróknak.

Az államtitkár konstruktívnak és megegyezésre törekvőnek nevezte a találkozót, a főpolgármester pedig azt mondta, hogy sok napirendi pont volt az ülésen, és számos szakmai kérdésben sikerült egyeztetni.

Megvan a forrás és a szándék a 3-as metró klimatizálására, a műszaki megoldás hiányzik. Nem reménytelen, hogy megtalálják a megoldást

– mondta Karácsony Gergely. A Fidesz szerdai költségvetési javaslatáról, amely forrást rendelt volna a klimatizáláshoz, közölte: azért nem szavazták meg az előterjesztést, mert a pénz jelenleg is rendelkezésre áll.

A főpolgármester a metró klimatizálásával kapcsolatban álhírekről és csúsztatásokról beszélt, miután a kormánypárt részéről azzal vádolták meg, hogy korábbi ígéretét nem teljesíti.

Nehéz jobb szót találni a pofátlanságnál arra, hogy azok, akik közvetve, vagy közvetlenül közreműködtek a bűncselekmény gyanúját is felvető orosz metrókocsi-beszerzésben, gazdáik politikai és oligarcháik gazdasági érdekeit kiszolgálva, most az új városvezetésen kérik számon a klímaberendezések hiányát.

Elindulhat a reptéri gyorsforgalmi út fejlesztésének tervezése

Fürjes Balázs közölte: a kormány hozzájárul ahhoz, hogy a Lánchíd, a váralagút és az ottani villamosalagút együttes felújítására biztosított 6 milliárd forint csak a híd felújítására fordítsák. A kabinet a millenniumi földalatti vasút felújításának tervezéséhez is biztosítja a Budapest által kért forrásokat, és a kormány kezdeményezésére megegyeztek a felek a Kelenföld és Ferencváros közé eső

fejlesztéséről is – mondta.

Ugyancsak egyetértés volt a HÉV-vonalak felújításának kormányzati tervéről, amelynek keretében a déli járatok a Kálvin térnél a metróhoz is csatlakozhatnak a jövőben. Ennek sok százmilliárd forintos költségéhez európai uniós támogatást vennének igénybe – tette hozzá az államtitkár.

Elindulhat a reptéri gyorsforgalmi út fejlesztésének tervezése, és közeledtek az álláspontok az új szuperkórház helyszínének kiválasztásával kapcsolatban is

– mondta Fürjes Balázs. Az államtitkár közölte: a kormány a főváros által javasolt helyszínt is jónak tartja, csak azt kell megvizsgálni, orvosi szempontból megfelelő-e a telek. A Galvani híd tervezése is megkezdődhet, arról pedig az év végégi születik döntés a lakosság és az önkormányzatok bevonásával, hogy a hídhoz kapcsolódó utakat merre vezessék – közölte Fürjes Balázs.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik