Belföld

Orbánt bírálta beszédében az oxfordi agykutató, nem hozták le az MTA lapjában

A Magyar Tudományos Akadémia hivatalos folyóirata, a Magyar Tudomány Lovász László MTA-elnök megkeresése után úgy döntött, hogy nem közli Somogyi Péter világhírű oxfordi agykutató beszédének szövegét, ami erősen bírálja a magyar miniszterelnök és a kormány tudományhoz való hozzáállását, írja a Qubit.

Somogyi Péter Agy-díjas neurobiológus, a magyar, a német és az angol tudományos akadémiák rendes tagja, az Oxfordi Egyetem agykutató professzora az MTA december 2-i rendkívüli közgyűlésén szólalt fel, a szenvedélyes beszédének írott változatát pedig az MTA lapjában, a Magyar Tudományban is közlésre szánta. 

A folyóirat főszerkesztője, Falus András a lap szerkesztőbizottságával való egyeztetés és a szerkesztőbizottsági tagok többségi szavazata után Somogyi felszólalásának  közlése mellett döntött. A megjelenést a Qubit szerint a márciusi számba tervezték, de végül mégsem jelenik meg Lovász László MTA-elnök kérésére.

Falus szerint az MTA elnöke többször is hangsúlyozta, hogy bár nem ért egyet azzal, hogy a szöveg a Magyar Tudományban megjelenjen, a döntést nem kívánja befolyásolni, a szöveg publikálásáról egyedül a főszerkesztőt, Falust illeti meg a döntés joga. A Qubitnak azt mondta, azért szívlelte meg Lovász érveit, mert arra jutott, hogy az MTA lapjának a főszerkesztőjeként elsősorban az MTA elnökének tartozik elszámolással, hanem azért is, mert  rendkívüli megbecsüléssel és tisztelettel adózik az elnök elmúlt másfél-két évben folytatott küzdelméért.

Somogyi a beszédben többek közt azt mondta,

szomorúan tapasztaltam szombaton (november 30-án) és vasárnap (dec. 1-én) a Kossuth téren a parlament előtt, mennyire nem bíznak a tanárok abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr kormánya kész volna javítani tragikus munkakörülményeiken és az oktatás katasztrofális állapotán. Ugyanakkor sajnálattal tapasztaltam, hogy miközben vagy négyezren gyülekeztünk az Akadémia előtt, annak kapui zárva voltak; semmiféle üzenetet nem küldtünk az oktatásért és a gyermekeink jövőjéért aggódó tanároknak.

A világhírű agykutató arra kérte az akadémia munkatársait, hogy

munkájukkal és szavazatukkal dolgozzanak a tudáson és tényeken alapuló bizalom helyreállításáért, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök úr kormánya másfél éve folyamatosan rombol. De ugyan mit is várhatnánk? Orbán Viktor miniszterelnök úr 2012-ben így nyilatkozott az Új Emberben: „…a hit, a vallás és a teremtés rendjét a vallástalanság és a tudományos világfelfogás, az istentelen kozmosz felé terelik…” Többé-kevésbé ma is ezt hallom a Kossuth Rádióban.

A teljes beszédet ide kattintva olvashatja el.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.