Belföld

“Senki nincs a törvény felett, se cigány, se nem cigány, se dolgozó, se nem dolgozó, se miniszterelnök!”

A kormány képviselőinek beavatkozása a gyöngyöspatai kártérítési ügybe törvénybe ütköző, a jogállami keretek és a bíróságok függetlenségének megsértése! – írják a tüntetés Facebook-oldalán a szervezők.

A nagyjából ezer fős tömeg a Szabad bíróság, szabad Gyöngyöspata rigmust skandálva a Nyugati térről fél kettőkor indult el a Kúriát is érintve a Parlamenthez.

Fotó: Marjai János/24.hu

A Kúria Markó utcai épülete előtt Setét Jenő kijelentette, a Kúria nem cseléd, és nem szolga, hanem egy független igazságszolgáltatási fórum. Tiszteletben kell tartani a döntését, ha egyetért valaki azzal, ha nem.

Senki nincs a törvény felett, se cigány, se nem cigány

– tette hozzá a roma polgárjogi aktivista.

Fotó: Marjai János/24.hu

Mint emlékezetes, januári sajtótájékoztatóján Orbán Viktor a gyöngyöspatai romáknak a szegregált oktatás elszenvedése miatt megítélt kártérítésről azt mondta, sérti az emberek igazságérzetét, hogy „egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője pedig nem sokkal később azt mondta: írásos bizonyítékok birtokában állítható, hogy a pert kezdeményező és az ügyben érintett 60 diákot képviselő alapítvány eljátszotta hitelét, miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében.

Fotó: Marjai János/24.hu

A mai demonstráció szervezői szerint Orbán Viktor és Horváth László a politikai haszon reményében az embereket egymás ellen fordítja, és uszító propagandát folytat. A tüntetők fél három előtt nem sokkal érkeztek meg a Parlament déli oldalához, itt már 2-3 ezresre nőtt a tömeg, amelyhez folyamatosan csatlakoztak újabb emberek.

A tüntetés programja szerint felszólalt Csemer Géza, a Gyöngyöspata Roma Önkormányzat elnöke és Setét Jenő polgárjogi aktivista is. Utóbbiról Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő azt mondta szombati sajtótájékoztatóján, hogy Soros-aktivista. Setétet egyébként pár hete épp a kormány tüntetette ki Raoul Wallenberg-díjjal, amelyet 2010-ben az EMMI alapított.

Senki nincs a törvény felett, se cigány, se nem cigány, se dolgozó, se nem dolgozó, se miniszterelnök

– mondta Setét a Kossuth téren. Szeeinte az benne a közös Orbán Viktorral, hogy mindketten Soros-ösztöndíjasok.

Fotó: Marjai János/24.hu

A tüntetésen beszédet mondott még többek között L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője és Iványi Gábor lelkész is.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik