Belföld

Elvi megállapodás született a BKV béremeléséről

Elvi megállapodást kötött a BKV Zrt. és az érdekvédelmi szervezetek a 10 százalékos átlagos béremelésről pénteken – tudatta a BKV közleményben.

A BKV Zrt. vezetősége és az érdekvédelmi szervezetek képviselői közötti tárgyalások eredményeképpen “megnyugtató elvi megállapodás született egy közösen elfogadható bérfejlesztési csomagról”, amely a béremelésen kívül kiterjed többek között cafetériára, kis értékű ajándékutalványra, Budapest pótlékra és figyelembe veszi a „kulcsemberek megtartását” – fogalmaz a BKV közleménye.

A bérfejlesztés mértéke átlagosan 10 százalék, amely az egyes munkavállalók esetében eltérő arányú bérnövekedést jelent, ugyanis a bérfejlesztési csomag különböző elemeket tartalmaz. A munkáltató hétfőre összeállítja és az érdekképviseleteknek megküldi a részletes megállapodástervezetet. A megállapodás végleges egyeztetése és aláírása előreláthatóan kedden lesz – közölte a BKV Zrt.

A Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleménye szerint az elvi megállapodásban rögzített átlagosan tízszázalékos béremelés januártól visszamenőleges. Az év első két hónapjára mindenkinek egységesen egyszeri hatvanezer forintot fizet ki a cég, márciustól pedig 8 százalékkal, havonta legalább 35 ezer forinttal nőnek a keresetek. Ez az összeg a legtöbb munkavállalónál meghaladja a 10 százalékot.

A megállapodás tartalmazza azt is, hogy az eddigi senioritás pótlékot felváltja a Budapest pótlék, a cafetéria éves mértékét pedig összesen 200 ezer forintra emelték. A sztrájkkészültséget a megállapodás aláírásáig felfüggesztette az EKSZ – közölte Naszályi Gábor, a szakszervezet elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik