Belföld

Charles Gati az amerikai nagykövet távozásáról ír

A professzor még nem írt soha politikai pletykáról, most igen.

Charles Gati a Népszavában arról ír, hogy Washingtonban azt  beszélik, David Cornstein nagykövet hamarosan elhagyja budapesti állomáshelyét, hazamegy New Yorkba. Segíteni akar  Donald Trumpnak pénzt szerezni választási kampányához. Utána az izraeli nagykövetségre pályázik.

Helyét Budapesten újra egy profi „második ember” venné át legalább egy évre. A professzor szerint ez jó hír, de az rossz, hogy a nagykövet romokat hagy maga után.

Ilyen tájékozatlan nagykövete Amerikának csak a 30-as években volt.

David Cornstein semmit se tudott elérni az Orbán-kormánynál, ami fontos az Egyesült Államoknak (CEU-ügy, amerikai fegyverüzlet, NATO-Ukrajna tárgyalások). Charles Gati szerint Washingtonban néhány tisztviselő már úgy látja, hogy Orbán Viktor 

orosz fogságban van. Az ország függetlenségét függesztette fel Moszkvában, nem a Fidesz tagságát Brüsszelben.

Ezzel magyarázza, hogy legutóbbi washingtoni útján az amerikai külügyminiszter már nem fogadta Szijjártó Pétert.

Frissítünk!

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége cáfolta a Cornstein távozásáról szóló hírt. A hvg.hu-nak azt írták: „David Cornstein nagykövet nem tervezi, hogy távozna Magyarországról, és továbbra is 100 százalékosan elkötelezett az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak további erősítése mellett.”

Kiemelt kép: David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete beszédet mond a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség 3. kongresszusán az Országház Felsőházi termében. MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik