Belföld

Olyan kevés pénzt kapnak a bírósági dolgozók, hogy inkább árufeltöltőnek állnak

Sorra távoznak a hazai bíróságokról olyan alkalmazottak, mint a jogi asszisztensek, jegyzőkönyvvezetők, miután a bírókkal szemben ők már évek óta nem kaptak fizetésemelést – tudósít a Népszava.

A lap azt írja, hogy a pesti Központi Kerületi Bíróságról az elmúlt 30 napban 31 dolgozó távozott az alacsony bérek miatt, de olyan törvényszékről is tudni, ahonnan egyszerre álltak fel a jegyzőkönyvvezetők, hogy a helyi hipermarketbe menjenek árufeltöltőnek, 10-15 ezer forinttal magasabb fizetésért. 

A Népszava szerint a Fővárosi Törvényszéken például 334 igazságügyi alkalmazott bérkategória ugrására összesen kevesebb mint négymillió forintot adtak egész évre.

Van, akinek ez az emelés mindössze bruttó háromezer forintos többletet jelent havonta. Még ők is jobban jártak azonban ahhoz a csaknem 6 ezer igazságügyi alkalmazotthoz – például titkárhoz, fogalmazóhoz, jegyzőhöz, aktákat szállító fizikai segítőkhöz – képest, akinek a fizetése nem nőtt.

– írja a napilap. A bérek rendkívül eltérőek, de az jelzésértékű: egy 16 éve az igazságügyben dolgozó ügyintéző 251 ezer, egy ugyanekkora bírósági tapasztalattal rendelkező jogi asszisztens végzettségű jegyző pedig 262 ezer forintot kap. Egy most kezdő – aktákat szállító – fizikai munkás 115 ezer forintot keres havonta.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik