Belföld

Rosszul húzta be a kéziféket, halálra gázolta az édesanyját az elszabadult kocsi

Közúti baleset gondatlan okozásával vádolta meg a Balassagyarmati Járási Ügyészség azt a salgótarjáni férfit, aki nem húzta be megfelelő mértékben gépkocsija kézifékét, az autó pedig halálra gázolta az édesanyját.

A férfi a lakóingatlana udvaráról kívánt kihajtani a ház előtti úttestre tavaly ősszel. A kapubeálló merőlegesen torkollik a közútba, erőteljes, 14˚ lejtésű, s az udvar síkja az úttesthez képest három méterrel magasabban van. Az ingatlant kifelé nyíló kétszárnyú kapu választja el a közterülettől.

A férfi a garázsból kiállva a kocsit elejével a kapu irányába megállította, a kéziféket egy kattanásnyi magasságban húzta fel, és kiszállt, hogy kinyissa a kétszárnyú kaput. Mindeközben a motort járva, a jármű sebességváltóját üresben hagyta.

Miközben a kapuhoz ment és annak mindkét szárnyát kinyitotta, kijött az udvarra az édesanyja. A nő a nagy szél miatt a nyitott kapuban a kezével kitámasztotta a jobb oldali kapuszárnyat. Ekkor a lejtős területen a nem megfelelően rögzített személygépkocsi megindult a kapu felé, s mintegy 23-28 km/h sebességre gyorsult, és a kapunál a nő lábának hátsó részének ütközött, aki ettől egyensúlyát vesztve háttal ráesett az út irányába haladó autó motorháztetejére.

Éppen akkor érkezett a ház előtti útszakaszra egy utánfutót vontató kocsi, amikor a férfi autója – gépháztetején az asszonnyal – a nyitott kapun át kigurult az úttestre. Az autó az utánfutó jobb oldalának ütközött.

Az asszony az ütközés után az úttestre zuhanva olyan súlyos, az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a kézifék, amennyiben azt a vádlott megfelelő mértékben, 10-11 kattanásig behúzta volna, alkalmas lett volna a gépkocsi megfelelő rögzítésére, de annak mindössze egy kattanásnyi felhúzása nem volt képes a jármű elszabadulásának megakadályozására. A KRESZ szerint járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától ne indulhasson el.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a férfi ellen, melyben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, közúti járművezetéstől eltiltást, és a nyomozás során keletkezett bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik