Belföld

Jogos tisztelgés? Orbán harcaihoz katona kell

A rendszerváltás óta először voltak pártrendezvényen egyenruhás tisztek. Jogilag aggályos, de magyarázat van rá.

A Népszava arra keresi a választ, miért hívta meg Orbán Viktor idei évértékelőjére a honvédség jelenlegi vezetőit, a katonák pedig ott lehetettek-e egyáltalán egyenruhában, hiszen ezt az 1993-as honvédelmi törvény tiltja pártrendezvényen. Az orbáni értékelő pedig az, hiszen azt a párt alapítványa rendezte, akkor is, amikor a Fidesz még ellenzékben volt.

Mint írták, a törvény kijátszható, egy passzusa szerint a katona laktanyán kívüli politikai rendezvényen viselhet mundért, ha arra

az állományilletékes parancsnok engedélyt ad, illetve ha olyankor a katonai szervezetet hivatalosan képviseli.

A Honvédelmi Minisztérium nem reagált a kérdésre, ki és miért engedélyezte az egyenruhás katonák megjelenését, amit korábban Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter egyértelműen jogsértőnek nevezett.

Orbán évértékelőjén katonás volt a jogsértés 
Juhász Ferenc szerint a kormányfő az alkotmány megsértésére kényszerítette a katonákat.

Erre a rendszerváltás óta nem volt példa, de magyarázat van rá. A lapnak Ceglédi Zoltán politikai elemző azt mondta, a kormányfő folyamatosan figyel arra, hogy a veszélyérzetet fenntartsa, amit a katonák jelenléte fokozhat, de magyarázat lehet a miniszterelnök  sajátos viszonya is a közjogi berendezkedéshez.

Orbán láthatóan megpróbálja „légiesíteni” a magyar közjogi berendezkedést, összemosni az egyes hatalmi ágakat és különböző szerepeket.

Mikecz Dániel politológus szerint a főtisztek szerepeltetése azt a látszatot keltheti, mintha az évértékelő állami rendezvény lenne, de a magyar közélet militarizálódását is erősítheti. A mundéros főtisztek részvétele állami ünnepszerűvé teszik az évértékelőt. Így még összemoshatók a határok Fidesz és állam között.

„A cél pedig egyértelműen az lehet, hogy a Fideszt, Orbán Viktort, illetve a NER rendszerét a nézők és választók az államhatalom stabilitásával, a biztonsággal tudják azonosítani”

– tette hozzá Mikecz Dániel.

Orbán bezöldült, és még Horn Gyulának is köszönetet mondott
A kormány a korábban lesajnált klímaváltozás elleni harc élére állna, Orbán évértékelőjében faültetést, elektromos buszokat ígért. Az európai gazdaság kilátásai miatt óvatosságra intett, kormányzását viszont az utóbbi száz év tíz legsikeresebb esztendejének tartja.

Kiemelt kép: Orbán Viktor/Facebook 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik