Belföld koronavírus

A külügy tudta nélkül utazott haza az egyik magyar a koronavírus miatt lezárt óceánjáróról

Továbbra sem lehet tudni olyan magyarról, aki Magyarországon vagy a világban bárhol koronavírussal fertőződött volna meg – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Menczer Tamás arról is beszélt, hogy a hétfő este karanténba helyezett két magyar után a kambodzsai partoknál kikötő holland óceánjárón dolgozó harmadik magyar a külügy tudta nélkül, egyedül utazott haza. Vele hétfőn nem sikerült felvenni a kapcsolatot. Menczer Tamás elmondta, hogy róla a külügy azt a tájékoztatást kapta, hogy a hajón marad.

De kiderült, hogy ez nem így van és a harmadik magyar, aki a személyzet tagja volt hazautazott. A külügy ma tudta felvenni vele a kapcsolatot, kedden ő is karanténba kerül

– mondta Menczer.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: a óceánjáró hajóról szombaton hazatért két magyar állampolgár hétfő este óta karanténban van, mindketten tünetmentesek. Ők február 1-14. között tartózkodott az MS Westerdam hajón. Az óceánjáró a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva. Mivel a hajó egyik utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál időközben koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, a fertőzés terjedési módjából adódóan nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak.

Karanténba kerül a koronavírus miatt lezárt óceánjáróról hazatért két magyar
Nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta, a három magyart a kórház területén erre kialakított karanténépületben helyezik el. Mint mondta, az épületet fertőtlenítették, miután vasárnap hazaengedték a 14 napos megfigyelésből azt a hét magyart, akit korábban francia  közreműködéssel hoztak haza Vuhanból.

A szakorvos  kiemelte, a most megfigyelés alatt lévők végig láztalanok voltak, tünetmentesek és megkezdődtek a laborvizsgálatok is. Ők jövő péntekig lesznek elzárva a külvilágtól, látogatót sem fogadhatnak, csak telefonon tarthatják a kapcsolatot a hozzátartozókkal.

A harmadik magyart, aki felszolgálóként dolgozott az óceánjárón, kedden viszi az Országos Mentőszolgálat a kórház karanténépületébe – közölte Szlávik János.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Jae C. Hong)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik