Belföld

Iskolaérettség: a szülők előtt nem titkolható a szakvélemény

A TASZ mintabeadvánnyal segíti, hogy a szülők hozzájussanak az információhoz.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra reagált, hogy a hírek szerint egy kiszivárgott dokumentum alapján a szülőket sem tájékoztathatják a pedagógiai szakszolgálatok arról, milyen eredménnyel zárult gyerekük iskolaérettségi vizsgálata. Márpedig a szülőnek, a gyerek törvényes képviselőjeként, jár a tájékoztatás.

A Népszava hétfőn reggel írta meg, hogy egy hivatalos irat alapján a pedagógiai szakszolgálatok még a szülőknek sem árulhatják el, gyerekük iskolaérettségi vizsgálata milyen eredménnyel zárult. Közben Szél Bernadett országgyűlési képviselő nyilvánosságra is hozta azt a dokumentumot, amelyen a kérdéses rendelkezés olvasható.

A dokumentum szerint a szakértői bizottság tagjait a tudomásukra jutott tényekre, adatokra nézve

titoktartási kötelezettség terheli. Az ügyre vonatkozó tényekről és adatokról csak az ügyben eljáró hatóságok, törvényben meghatározott szerv (személy) számára nyújtható tájékoztatás. A titoktartási kötelezettség megszegése esetén a szakértői bizottság tagjával szemben polgári jogi igény támasztható.

A TASZ szerint ez a szöveg jogászi szemmel nagyjából korrekt, de aki nem ismeri a jogszabályokat, alig tud belőle bármit kihámozni. A pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó gyógypedagógusok, pszichológusok félre is értették. A „titoktartási kötelezettség” és a csak „törvényben meghatározott szerv (személy) számára nyújtható tájékoztatás” ugyanis nem azt jelenti, hogy még a szülőnek sem árulhatják el, miként zárult az iskolaérettségi vizsgálat.

Éppen ellenkezőleg, a szülő valamennyi, a gyerekével kapcsolatos adathoz hozzáférhet, így azt is megtudhatja, milyen megállapításokat tett az iskolaérettségi vizsgálatnál a szakértői bizottság.

Mivel adatvédelmi kérdésről van szó, a GDPR-t kell alkalmazni, ami kimondja: az érintett jogosult arra, hogy az adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz hozzáférést kapjon.

Mivel ebben az esetben kiskorúakról van szó, az érintett, vagyis a gyerek nevében a törvényes képviselő, azaz a szülő járhat el. Ha tehát a szülő kéri, az adatokat ki kell adni a számára. A TASZ szerint az Oktatási Hivatal azért is felelős, hogy a jogi értelemben korrekt tájékoztatás mellett közérthető, világos útmutatást adjon ki. A TASZ reméli, senkitől nem tagadják meg a vizsgálati adatok  kiadását, de ha mégis így lenne, készített egy kitölthető sablont, egy mintadokumentumot, amiben hivatalos formában, jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztott módon lehet hozzáférést kérni az információkhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.