Belföld

Évi 40 milliót költ az FKF egy üresen álló épület őrzésére

Egyetlen percig sem működött a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hulladékválogatója a X. kerületben, miközben legalább már közel egymilliárd forintot költöttek rá, írta keddi számában a Népszava.

A nagy budapesti hulladékválogatót öt éve adták át, de a hulladékválogató gépsor máig hiányzik onnan. Az Indexnek az FKF megerősítette, hogy

a vállalat évente 40 millió forintot költ az épület őrzésére.

A hulladékválogató feladata a különböző helyekről beérkező papír, a műanyag és a fém hulladékok további feldolgozásra való előkészítése volna. Ehhez évi 40 ezer tonna hulladék kézi átválogatását tervezték be, de közben rájöttek, hogy jobb lenne az optikai válogató technológia, erre viszont már nem volt pénz. A 830 millióból felhúzott csarnoképület más célú hasznosítását egy hatályos kormányrendelet tiltja, emiatt „a válogatósor beszerzésére irányuló sikeres közbeszerzés alapján kötött szerződés teljesítéséig annak üzembe helyezése nem lehetséges”.

2018-ban tárgyalásos közbeszerzési eljárást indítottak a válogatómű műanyag-fém technológiai sorának beszerzésére és a csarnok bővítésére, de a Miniszterelnökség a részvételi szakaszt sem támogatta, így a tender eredménytelen lett. Az FKF erre új tendert hirdetett, ám erről nem adtak bővebb információt. A Népszava úgy tudja, hogy a főváros önkormányzata közben egyeztetést folytat az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, mint támogatóval a projekt sikeres lezárásáért, ami egyre égetőbb, mivel az uniós támogatási szerződések sokadik módosított határideje is lejár az év végén.

(via Index, kiemelt kép: Colas Hungária Zrt.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik