Belföld

A magyarok az EU-t szeretik, a menekülteket nem

Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban derűlátók vagyunk - olvasható egy felmérésben.

A magyarok szerint az Európai Unió előtt álló legjelentősebb kihívás a migráció az Európai Bizottság által végzett közvélemény-kutatás szerint.

A kedden nyilvánosságra hozott, a 2019-es adatokat rögzítő felmérésből kitűnt, hogy a magyar válaszadók a bevándorlást országuk szempontjából az előző évhez képest kevésbé tekintik a legfőbb problémának, az unió egészét tekintve azonban a migrációt a legjelentősebb kihívásnak tartják.

Az Európai Bizottság az unió összes tagállamában végzett felmérésének Magyarországra vonatkozó adatai szerint a válaszadók 40 százaléka tekinti az illegális bevándorlást az unió előtt álló legnagyobb kihívásnak, amit 28 százalékkal a klímaváltozás, illetve a környezetvédelem problémája követ.

A magyar válaszadók 42 százaléka az ország szempontjából a legnagyobb problémának az egészségügyi és szociális biztonság helyzetét tekinti, ezt 29 százalékkal az áremelkedés problémaköre követi.

Az uniós átlaghoz hasonlóan a magyar lakosság kétharmada támogatná egy közös európai menekültügyi rendszer létrehozását. Az EU külső határainak megerősítését a magyarok 84 százaléka tartaná szükségesnek, amíg ez az arány az unió egészében 68 százalék. Az uniós átlagtól (40 százalék) eltérően a magyarok többsége, 68 százaléka gondolja úgy, hogy a menekültek nem járulnak hozzá az ország fejlődéséhez. Az unión kívülről érkezőkhöz a magyar válaszadók közül többen viszonyulnak negatívan (63 százalék), mint az uniós 44 százalékos átlag. Míg az unióban átlagosan az emberek 69 százaléka gondolja úgy, hogy az országnak segítenie kellene a menekülteket, a magyaroknál ez az arány a lakosság alig felét, 48 százalékát éri el.

A magyarok látják messze a legaggasztóbbnak az egészségügy helyzetét
A világ többi részén inkább a szegénység vagy a munkanélküliség miatt aggódnak, a többség szerint pedig már a koronavírus előtt is rossz irányba haladtak a dolgok.

A jelentés szerint az előző évhez képest tavaly 43 százalékról 53 százalékra emelkedett azok száma Magyarországon, akikben pozitív kép él az Európai Unióról. A magyarok több mint fele pozitívan tekint az unióra, ami a hatodik legjobb eredmény az unió 27 tagállama között, és jelentősen felülmúlja a 43 százalékos uniós átlagot. Ezzel szemben a magyarok mindössze 10 százaléka viszonyul negatívan az EU-hoz, 37 százalékuk pedig semlegesen. Az unió jövőjével kapcsolatban a magyarok majdnem kétharmada, 64 százaléka derűlátó, több mint a kétszerese a borúlátók 30 százalékos arányának.

A közös uniós szakpolitikák megítélését illetően, a magyarok továbbra is első helyen (82 százalékkal) az emberek szabad mozgására irányuló uniós politikát támogatják. Az uniós átlaghoz hasonlóan a megkérdezettek háromnegyede, 75 százaléka támogatja a közös védelem- és biztonságpolitikát, 76 százalékuk a közös kereskedelempolitikát, valamint 78 százalékuk a közös energiapolitikát. Az EU közös külpolitikája kétharmados, 69 százalékos támogatást élvez. A magyarországi válaszadók több mint fele, 55 százaléka támogatna egy közös európai bevándorláspolitikát is – derült ki a felmérésből.

Kiemelt kép: AFP/NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik