Belföld

Átalakítják a parkolást Budapesten

Nagy valószínűséggel módosítani kell a fővárosi parkolási rendeletet — közölte a VI. kerületi önkormányzat a Világgazdasággal. Eszerint a budapesti közgyűlés dönt a zónákról és a parkolódíjakról, valamint azokról a napokról is, amelyeken fizetni kell a parkolásért. Mindezt egy 2010-es fővárosi parkolási rendelet szabályozza. A lap megkereste a fővárost, de egyelőre nem kaptunk választ.

Hozzáteszik: Budapesten mintegy 110 ezer fizetős, közterületi parkolóhely van, ebből az utolsó elérhető, 2018-as kimutatás szerint csaknem 8500 a fővárosé, a többi a kerületeké. Az egyes kerületeknek a helyi kedvezményrendszer létrehozásában van mozgásterük. Terézváros hangsúlyozta: a szabályozás módosítása a dugódíj esetleges bevezetése miatt kerülhet napirendre, és amiatt az önkormányzati cél miatt, hogy a lakosság a lakóhelye közelében parkolhasson. A lapnak küldött válaszukban úgy fogalmaztak:

Ki kell alakítani egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a helyiek előnyt élvezzenek, és bizonyos parkolóhelyeket csak itt élők használhassanak.

A Világgazdaság budapesti kerületeknek küldött körkérdésére kapott válaszok szerint számos kerület tervezi a helyi parkolási szabályzat számottevő változtatását.

  • Újpesten márciusban indul egy átfogó parkolási koncepció megalkotása, miután még nem tettek eleget annak a fővárosi rendeletnek, amely szerint a főváros egy parkolási zónát alakított ott ki négy övezettel.
  • Változásokra kell számítani a II. kerületben is, ahol újragondolják az övezeteket és a díjszabást. Ehhez külső szakértőket és civileket is bevont az önkormányzat.
  • Az I. kerületben és a VII. kerületben szűkítenék a bérlők kedvezményeit.
  • Az V. kerületben bővülhet az autók parkolóházi elhelyezésének lehetősége.
  • Teljes átszervezésre készül a XI. kerület: önálló parkolási céget hoznak létre és előkészítik a parkolási övezeteket érintő módosításokat.
  • A XV., a XVI., a XVII., a XVIII., a XX., a XI. és a XXII. kerület viszont nem tervez változtatni az ingyenes parkoláson.

Kiemelt kép: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik