Belföld

A becsültnél nagyobbak a februári viharkárok

A számla már a hárommilliárd forinthoz közelít.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint a februári szélviharok pusztításai előreláthatólag több milliárd forinttal terhelik meg a biztosítók kifizetéseit. Csak a lakásbiztosításokhoz kapcsolódó bejelentések száma meghaladja a harminckétezret. Ezekre már csaknem 2,2 milliárdot fizettek ki, illetve különítettek el a kárrendezésre. Ezekhez az adatokhoz társul az ipari létesítményekből és közintézményekből érkező mintegy kétezer bejelentés, illetve a 750 millió forintot meghaladó kárösszeg.

A februári viharszámla tehát majd’ hárommilliárd forintra rúg. 

Különösen február első hetének viharai voltak pusztító erejűek: az  előzetes gyorsbecsléseket csaknem megkettőzték a tényleges adatok. A több mint húszezer bejelentés nyomán több mint 1,8 milliárd forintnyi kifizetés történt vagy várható a közeljövőben. Ehhez képest a Ciara tombolásának következményei várhatóan egymilliárd forint környékén lesznek.

Az elmúlt tíz évre visszatekintve nem volt még ilyen katasztrofális időjárás februárban: az elmúlt évek júniusi viharaihoz mérhető az utolsó téli hónap ciklonjainak pusztítása. Magyarországon hagyományosan a május-augusztusi időszak számít viharszezonnak, a biztosítók az elmúlt évtizedben ezen négy hónap alatt összesen egy és negyedmillió kárt regisztráltak, több mint 86 milliárd forint értékben.

A tavalyi május-augusztusi viharmérleg körülbelül 4,1 milliárd forintnyi kifizetéssel zárult közel százezer, egyéni és társasház bejelentése nyomán. (Az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk, az időjárás miatt az ipari létesítményekben, közintézményekben, stb. keletkezett rongálódások.) 2018-ban ennél is kisebb volt a végösszeg, de a 2010-es nyári időszakban 312 ezer kárbejelentésre 30 milliárdot fizettek ki a biztosítók.

Az elmúlt évtized nyári biztosítói adataiból még nem lehet arra következtetni, hogy egyre szélsőségesebbé válik az időjárás, ha azonban a viharszezon kitolódik a téli vagy az őszi hónapokra is, akkor felül kell vizsgálni a statisztikákat. 2017-ben például októberben is volt milliárdos kárkifizetést követelő vihar.

A biztosítók kérik, hogy ügyfeleik amint szembesülnek a viharok által okozott károkkal, tegyék meg bejelentéseiket, személyesen, telefonon, vagy akár e-mailen is, de a kárszemléig – amelyet a társaságok a bejelentést követő néhány napon belül igyekeznek elvégezni – csak a legszükségesebb állagmegóvási munkákat végezzék el, és lehetőleg azt is dokumentálják. A MABISZ szerint  a kár egyébként jóval nagyobb lehet, mert nagyjából minden negyedik ingatlan nem rendelkezik biztosítással.

 

Kiemelt kép: Az orosházi vásárcsarnok leszakadt tetejének darabjait pakolják február 11-én. A viharos szél ismét letépte az épület csaknem teljes tetöszerkezetét. MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik