Belföld

Hiller István: Hallgassunk a választókra! Ennyi

Azt is elárulta, milyen veszélyei lennének, ha nem vállalnának rizikót.

A Népszavának Hiller István azt mondja, az erős pártvezetés híve, szívesen visszatérne az MSZP-választmány élére, azt akarja, hogy pártja képes legyen a többi ellenzéki formációval hatékonyan együttműködni, ezért csapatban gondolkodik és támogatja a társelnöki rendszert. Ha Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan elindul, őket is. Szerinte alkalmas lenne Tüttő Kata is, de érti, hogy ő most főpolgármester-helyettesként a fővárosra koncentrál.

Ez most csak az MSZP megújításáról szól, szerinte rövid távon a Párbeszéddel sincs lehetőség fúzióra. A társelnöki rendszer mellett az ész és az érzelem párhuzamával érvel, mondván, hiába a ráció, ha hiányzik a szerethetőség, amit szerinte a nők képviselnek.

Ha nem tűnünk szerethető közösségnek, akkor hiába a szakmai színvonal. A szerethetőség nélkül nincs meg a kormányképesség üzenete.

A pártnak hatékonyabbá kell válnia és nem kell félnie az újítástól, hiszen az előválasztástól is tartottak, az mégis bevált.

A legnagyobb rizikó az MSZP számára az, ha nem vállal rizikót.

Szerinte az MSZP új politikájának nem szabad a levegőben lógnia, emberekben is testet kell öltenie. Pártigazgatónak Molnár Zsoltot szeretné, mert konfliktusai dacára megcsinálta az utóbbi évek fő politikai innovációját, az előválasztást, de szívesen látná a párt vezetésében Szakács Lászlót, Harangozó Tamást, Komjáthi Imrét, és Mesterházy Attila tapasztalatára is építene.

Úgy véli, azokról a problémákról kell beszélni, amikről az  emberek, „amikor leülnek meginni egy pohár bort, (…) nem kell megijedni a markáns baloldaliságtól”, akkor sem, ha más ellenzéki pártnak ez nem tetszik. Az emberek már többet várnak a „Fidesz takarodj!” mondásnál.

Ráadásul egy markánsan baloldali párt jó társa bármilyen demokratikus pártnak – hosszú távon ezt hívják koalíciónak.

Hiller István elárulja, imád lamentálni elméleti ügyeken, de az, hogy egy vagy két közös lista legyen-e, nem kérdés.

A választók már döntöttek. Amikor bármilyen módon külön indultunk, veszítettünk. Amikor képesek voltunk szervezeti értelemben is közösen fellépni, győztünk. Hallgassunk a választókra! Ennyi.

A választók közönye mellett is simán nyert az ellenzék Dunaújvárosban
Az ellenzéki összefogás ismét működött. Kálló Gergely könnyedén megnyerte az időközi választást.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik