Belföld

Kétszázan tüntettek Miskolcon a sályi néprajzkutató meggyilkolása miatt

Főleg szélsőjobboldaliak demonstráltak. A cigány szeparatizmustól fél a Mi Hazánk.

Délután négy órakor kezdődött a tüntetés a miskolci kormányhivatal előtt, amit azért jelentettek be, mert a közeli Sályon egy 21 éves férfi meggyilkolt egy ismert néprajzkutató nőt. A demonstrációt szélsőjobboldali szervezetek szervezték, körülbelül kétszázan vannak a helyszínen.

A Mérce szerint a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat ellentüntetésén háromszor ennyien voltak.

Megtört, mindent bevallott a sályi néprajzkutatót karóval agyonverő férfi
Korábbi jótevőjével végzett a letartóztatott 21 éves fiatal. Kiderültek a brutális gyilkosság részletei.

A tüntetés résztvevői között ott vannak a Betyársereg tagjai, sokan viselnek fekete ruhát, bakancsot. A környéken sok a rendőr, több rendőrségi kisbusz érkezett. A  teret, ahol a kormányhivatal épülete áll, kordonokkal vették körül – írja az Index.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Mi Hazánk párt a miskolci tüntetés után azt tervezi, hogy autókkal átmennek Sályra, ahol a gyilkosság történt, és fáklyás felvonulást szerveznek a faluban.

A szervezetek a gyilkosságot a cigányság szeparatista törekvéseként értelmezik, azt állítják, hogy vannak helyek Magyarországon, ahonnan az állam kivonult és no go-zónák alakultak ki.

A tüntetők a későbbiekben autókkal elindultak Sály felé, ahol meg is tartották a fáklyás felvonulást komoly rendőri jelenlét mellett.

Sály felé menet Bükkábrányban körülbelül száz cigány ellentüntető várta a szélsőjobboldaliakat, de rohamrendőrök sorakoztak fel a két csoport közé.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik