Belföld

Velence őrző-védő csapattal foglaltatta el saját uszodaépítkezését

Az ellenzéki polgármester irányításával 25-30-an szállták meg az építési területet. Az előző vezetés úgy kezdett FINA-uszoda építésébe, hogy hiányzott a szükséges pénz nagyobbik része.

Csütörtökön este, sötétedés után Gerhard Ákos Velence város ellenzéki polgármestere személyes irányításával 25-30 azonosító nélküli fekete ruhás erőember behatolt az uszodaberuházás magántulajdonban lévő területére és civil autókkal azóta is blokád alatt tartja annak bejáratát

– írta honlapján a Velence Plus Kft., a város központjában zajló versenyuszoda építésének főberuházója. Az önkormányzat résztulajdonában álló cég szokatlanul kemény hangvételű, politikai természetű vádakat is megfogalmazott saját tulajdonosa ellen, azt állítva, hogy „az új momentumos polgármester”, miután „az ellenzék kis többséggel magához ragadta a hatalmat”, „az éj leple alatt” akarja akadályozni az építkezést.

Hazárdjáték: Velence FINA-uszodát épít, de nincs meg rá a pénze
Belevágtak a 4,7 milliárdos beruházásba, különben elveszne az eredetileg húsz vízilabdázóra hivatkozva igényelt tao.

A város honlapján közben a Regélő Egyesült színeiben megválasztott polgármester is közleményt jelentetett meg, ebben elmagyarázta, hogy a képviselő-testület február 10-ei, rendkívüli zárt ülésén elfogadott határozatának megfelelően szálltak ki a tóparti építési területre. Az önkormányzat vagyonvédelmi okból egy velencei kötődésű biztonsági cég bevonásával záratta le a tulajdonát képező ingatlant.

A polgármester szerint a beavatkozásra az szolgáltatott okot, hogy a korábbi, fideszes polgármester, Koszti András támogatásával elindított beruházás befejezés utáni sorsáról és gazdasági hasznosításáról semmilyen megállapodás nem született a város és az uszodaépítő cég között.

Az önkormányzat az építkezést már decemberben leállíttatta, de a cég az utóbbi napokban illegálisan újrakezdte a munkálatokat.

A 24.hu augusztusban írta meg, hogy az előző önkormányzat furcsa hazárdjátékba kezdett: úgy vágott bele egy nemzetközi szabványoknak megfelelő versenyuszoda építésébe, hogy a közel 5 milliárd forintos beruházási költségeknek csak a harmada-negyede állt rendelkezésre. Az építkezés elindításával azért kellett sietni, mert 1,4 millió forint taopénzt sikerült szerezni a beruházásra, de az elúszott volna, ha 2019-ben nem használják fel. A beruházás mentora L. Simon László, az Orbán-kormány korábbi miniszterelnökségi államtitkára és a körzet fideszes képviselője volt.

A helyzetet bonyolította, hogy az önkormányzat által alapított Velence Plus Kft.-ben 2015 óta kisebbségben van a város, mert a taopénz megszerzése érdekében a tulajdonosok közé engedték a Velencei-tavi Úszó és Vízilabda Egyesületet, és jelentős tulajdoni hányadot kapott a Kenyeresház Vagyonkezelő Kft. is. Ez utóbbi cégen keresztül több szál is kapcsolja a uszodatelek szomszédságában álló hotelt irányító család tagjait a projekthez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik