Belföld

Orbán évértékelőjére sem hívták meg a 24.hu-t

Mi az oka, hogy nem értesítik a 24.hu-t az ehhez hasonló sajtónyilvános eseményekről? Milyen objektív kritériumok alapján állítják össze a meghívottak körét?

– kérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, miután világossá vált, hogy a 24.hu-t Orbán Viktor évnyitó sajtótájékoztatója után a szokásos évértékelő beszédétől is próbálta távol tartani a kormányfő sajtórészlege.

A miniszterelnök kis számú hazai sajtónyilvános eseményére a regisztrációs lehetőségek nem nyilvánosak, az MTI Agendában sem szerepelnek. A Miniszterelnökség sajtóosztályának munkatársai szerkesztőségeket hívnak fel azzal, mikor és hogyan kell regisztrálniuk, hány munkatársuk mehet be az eseményre – így volt ez a januári sajtótájékoztató előtt és a most vasárnapi évértékelőt megelőzően is.

Ezzel a módszerrel sikerrel tartották távol Orbán évnyitójáról a 24.hu-t, még azt a hazugságot is megengedte magának Kovács Zoltán államtitkár, hogy azért nem mehettünk be, mert munkatársaink elkéstek – noha annak ellenére időben megjelentek a helyszínen, hogy regisztrációs levelükre nem kaptak választ. Végül nem is jutottak be, amit Havasi – Kovács Zoltánt cáfolva – azzal magyarázott, hogy a miniszterelnök évindító sajtótájékoztatójára azok a belföldi szerkesztőségek kaptak meghívást, amelyek munkatársai rendszeres résztvevői az év közben megtartott, Gulyás Gergely-féle Kormányinfóknak. Több más szerkesztőség is kívül rekedt így, de azok sem mind kérdezhettek, akik bejutottak.

Ezúttal több szerkesztőség is értesített minket, hogy a Miniszterelnökség munkatársai megint csak felhívták őket azzal, hogyan regisztrálhatnak a kormányfő vasárnapi évértékelőjére. Lapunkat csütörtök délutánig sem telefonon, sem e-mailben nem kereste ez ügyben a Miniszterelnökség. Ennek nyomán felhívtuk a tárcát, az illetékes munkatárs visszahívást ígért, miután nem tudta megmondani, miként lehetséges, hogy a 24.hu a legolvasottabb magyar újságok egyikeként nincs rajta az értesítendő szerkesztőségek listáján.

Ezek után végül azt tudatta:

a lemondásoknak köszönhetően egy kollégánk részt vehet az eseményen.

Ez azt jelenti, hogy választanunk kell, fotóst vagy újságírót küldünk-e, a videós stáb kizárva.

Ezek után kerestük meg levélben Havasi Bertalant, talán tőle megtudjuk, miként lehetséges, hogy másodszor sem fértünk fel a meghívottak listájára, és ha láthatóan nem az olvasottság számít, akkor milyen kritériumok alapján dől el, ki kap meghívást a kormányfő megszólalásaira. Kértük, segítsen elkerülni a jövőben a hasonló helyzeteket, tudassa, mit kell tennünk, hogy értesítsenek Orbán Viktor eseményeinek regisztrációs lehetőségeiről. Felajánlottuk, hogy ha tudunk segíteni (például egy telefonszámmal), megtesszük.

Havasi ezt válaszolta:

A miniszterelnök évértékelőjén idén is hatalmas érdeklődés várható, a sajtó részéről is. A férőhelyek száma nem korlátlan, a sajtó számára sem. Az eseményre természetesen szeretettel várjuk a 24.hu munkatársát.

Minthogy felvetésünk lényegi részére nem érkezett felelet, újra megkérdeztük, miként érhetjük el, hogy a többi szerkesztőséghez hasonlóan lapunkat is meghívják a miniszterelnök sajtónyilvános eseményeire. Erre nem kaptunk választ.

A 24.hu, ahogyan minden alkalommal, úgy természetesen az idén is tudósít a miniszterelnök évértékelőjéről, még ha a sajtóosztály jelentős erőfeszítéseket tesz is munkánk megnehezítéséért.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után hívást kaptunk a Miniszterelnökségtől. Arról tájékoztattak, hogy még egy kollégánk részt vehet az eseményen. A 24.hu él ezzel a lehetőséggel.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik