Belföld

Dél-koreai pedofil oldallal együtt kapcsolhatták le a magyar nagykövetet

A magukat anonimitás mögé maszkoló felhasználók kriptovalutával fizethettek a tiltott tartalmakért.

A perui külügyminisztérium mellett a perui rendőrség egyik speciális, kifejezetten a kiberbűnözésre szakosodott részlegének sem volt tudomása arról, hogy Kaleta Gábor volt magyar nagykövet gyermekpornográf ügybe keveredett, és emiatt eljárás indult ellene, írja az Index.

A lap szerint egyetlen olyan nagy horderejű, amerikaiak által végzett nemzetközi nyomozásról lehet tudni, amelynek vége időben egybeesik a Kaleta elleni nyomozás végével. Ez egy dél-koreai, még 2018 tavaszán lekapcsolt sötét netes oldal felhasználói utáni felderítés volt. Abban az ügyben világszerte összesen 337 embert tartóztattak le.

Az amerikaiak egy dél-koreai pedofil oldal felhasználóit nyomozták le, miután 2018 márciusában „lekapcsolták” azt, és elfogták annak 23 éves dél-koreai operátorát. Azt, hogy az operátor dél-koreai IP-címet használt, 2017-ben derítették ki az amerikaiak.

Az Index szerint az illegális tartalmat tároló oldalon a magukat anonimitás mögé maszkoló felhasználók kriptovalutával fizethettek a tiltott tartalmakért.

A felderítés során kiderült, hogy a dél-koreai oldal egyik felhasználója egy olyan amerikai volt, aki korábban az egyik nemzetbiztonsági szolgálat ügynökeként dolgozott. Ő nem más, mint Richard Gratkowski, aki 50 órányi videóanyagot töltött le az oldalról. Gratkowskit tavaly májusban ítélték 70 hónapnyi börtönre, miután bűnösnek vallotta magát.

Arra a jövő hétfőn sorra kerülő külügyi bizottsági ülésen kaphatnak a kormánypárti és ellenzéki politikusok válaszokat, mi, mikor és hogyan történt, és ebben milyen szerepet játszottak a külföldi és a magyar szolgálatok, bűnüldöző szervek, és miért nem tudtak erről semmit sem a perui hatóságok.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik