Belföld

Elképesztő mértékben drágult a sertéspárizsi

Soha annyit nem kellett még fizetni a nagy bevásárlás végén, mint most – ezt tapasztalták a Privátbankár munkatársai, akik 13 éve, hónapról hónapra ellátogatnak három szuper- vagy hipermarket (Interspar, Tesco, Auchan) egy-egy üzletébe, megveszik ugyanazokat a termékeket.

Most már 21 ezer forintot kellett fizetni a 30 élelmiszert tartalmazó árukosárért a kasszánál. Egyébként a három áruház között nincs nagy különbség a végösszeg tekintetében.

Ami mellbevágó lehet, az az, hogy egy év alatt mi drágult a legnagyobb mértékben: a sertéspárizsi.

Közel 40 százalékkal drágább most a sertéspárizsi, mint tavaly februárban, már rég nem számít olcsó felvágottnak – kilónként jó 2100-2200 forintot elkérnek érte.

(Ennek csak részben oka a sertéspestis miatti para.

26 százalékkal drágult egy év alatt a rizs, 20 fölött a tojás, a sajt és egyes üdítők. 10 százalékot meghaladó éves áremelést mértünk a cukornál, a száraztésztánál és a tejfölnél, de dübörög a kenyéráremelés is, egy év alatt 14 százalékkal került nagyobb szám az árcímkére. Jelentősebb, 10 százalékot meghaladó éves árcsökkenést csak a margarinnál, a csirkemellnél és a kávénál mértünk – konstatálták.

Az előző hónaphoz képest nagyot drágult a tej, a sajt és a narancslé, mindhárom termék 14 százalékkal kerül többe. 19 százalékkal olcsóbb lett viszont az alma, 13-mal a csirkemellfilé és a liszt, 10-zel a kávé és a tea, mint januárban.

Kiemelt kép: Nadarzyn, 2017. június 1. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkára – most már agrárminiszter –, Cvetan Dimitrov bolgár mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettes és Krzysztof Jurgiel lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter (b-j) a Varsói Élelmiszeripari Kiállításon a Varsó melletti Nadarzynben 2017. június 1-jén. (MTI/PAP/Leszek Szymanski)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik