Belföld

Gulyás Gergely: 9 kérdés lesz a nemzeti konzultációban

Cikkünket frissítjük.

A kormány úgy döntött, hogy nemzeti konzultációt indít, a témákat elfogadtuk, a jövő hét folyamán a kérdéseket is nyilvánosságra tudjuk hozni

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A fő témák a gyöngyöspatai romák kártérítési ügye, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárás, a börtönbiznisz valamint a bírók függetlensége lesznek.

Kérdésre válaszolva elmondta, 9 kérdés lesz a nemzeti konzultációban, március közepétől indul majd és április végéig is eltarthat, ebben az időhorizontban gondolkoznak, de pontos dátumok még nincsenek. Interneten is kitölthető lesz, de az a praktikus, ha egy időben indul a papír alapú konzultációval.

Bejelentette, a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervet is elfogadott, ennek részleteit Orbán Viktor vasárnap árulja majd el az évértékelőjében.

A miniszterelnök tájékoztatta a kormány a németországi tárgyalásairól. Ma Magyarország és Németország között a gazdasági és politikai kapcsolatok is kiegyensúlyozottak.

A nyugat-európai gazdasági növekedés idén akár meg is állhat, azt nem tudják, hogy ez milyen hatással lehet a magyar gazdaságra, ezért erre fel kell készülni. Az EU-nak ebben az évben új költségvetést kell elfogadni, erről is tárgyalt Orbán Angela Merkel német kancellárral. Ők a két legrégebb óta hivatalban lévő kormányfő, akik már az előző költségvetés összeállításában is részt vettek. Február 20-án állam- és kormányfői csúcs lesz, ami több napos is lehet, ott próbálnak majd ezekről a kérdésekről megegyezni.

Az új Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban elmondta, hogy nem tekintik politikai alkotásnak, szerintük ez a módosítás előrelépés, és nem kívánnak rajta módosítani. A kerettanterv és a tankönyvek szerinte a legfontosabbak, a NAT-ot kevesen olvassák, a széles vita megkezdődött, készen állnak ebben részt venni, de szerintük ez jobb.

Orbánnak esze ágában sincs visszavonnia a NAT-ot
Kiszivárgott néhány részlet a miniszterelnök Balatonfüreden elmondott beszédéről.

Álhírnek nevezte, hogy milliárdokból szerveznének tudatformáló táborokat 16-18 éveseknek. Közölte, ilyen előterjesztés a kormány előtt nem járt.

A koronavírussal kapcsolatban Gulyás azt mondta, az Operatív Törzs azért ad folyamatosan tájékoztatást a helyzetről, hogy elkerülhető legyen a pánik. Magyarországon semmilyen megbetegedés nincs. Kínában 188 magyar állampolgár tartózkodik, Vuhan tartományban ketten vannak, ők nem kívántak hazatérni. Akiket hazahoztak, még kórházban vannak, várhatóan vasárnap engedik ki őket, ha a tünetmentesség fennmarad.

Palkovics László teljes körű felhatalmazással utazik Ózdra, mindenkinek szeretnének munkát ajánlani, több mint ezer embert érint a gyárbezárás.

Még mélyebbre süllyed Ózd az ABB-gyár bezárása miatt
1200 ember a munkáját veszíti el, 10 százalék fölé nőhet az álláskeresők száma, a város pedig évi 300 millió forint adóbevételről mondhat le.

Mivel kiszabadultunk a társadalmi devizacsapdából, ezért a 340 forintos euróárfolyam lényegesen kevesebbeket érint. Az árfolyam-kockázattól mentesítették a magyar állampolgárokat, ezért ez kevésbé központi kérdés ma

– fogalmazott Gulyás Gergely. Azzal érvelt, több mint egymillió devizahiteles szerződés volt Magyarországon tíz évvel ezelőtt, mára ez a szám jóval kevesebb.

A gyermekpornográfiával gyanúsított Kaleta Gábor volt perui nagykövetet a jogszabályok szerint legalább négyszer világították át, de kérdés, hogy mikortól követett el ilyen bűncselekményeket, erre majd a büntetőeljárásban derül fény. A vádak megalapozottnak tűnnek.

Amint lezárul az ügylet, elárulják, hogy mennyiért vette meg az állam a Mátrai Erőművet. Ez egy-két hónapot vesz igénybe. Erről egyébként Mészáros Lőrincet is kérdezte ma a HVG újságírója, de a milliárdos vállalkozó azt mondta neki, hogy távolodjon el tőle.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik