Belföld

Elítéltek egy ügyvédet: azt hazudta ügyfelének, hogy megnyerték a pert, pedig nem

Már az előkészületi ülésen ítéletet hozott a Kazincbarcikai Járásbíróság annak az ügyvédnek az ügyében, aki úgy vette át ügyfelétől a megbízási díjat, hogy eltitkolta előle, hogy megszűnt a bírósági eljárása a mulasztása miatt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az ügyvéd tartós megbízást kötött 2013 októberében a sértetti szakszervezettel, amely során az ügyvéd elvállalta az ügyfél képviseletét az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt. A megbízás részét képezte, hogy az ügyvéd elkészíti az eljárás megindításához szükséges kérelmeket, illetve benyújtja a dokumentumokat, melyért cserébe megbízási díjra jogosult.

Az ügyvéd 2013 decemberében megindította az eljárást, azonban az Európai Emberi Jogi Bíróság hiánypótlásra hívta fel, melynek határidőn belül nem tett eleget, így az eljárás megszűnt. Mindezek ellenére az ügyfelét arról tájékoztatta, hogy az eljárás folyamatban van, elhallgatta, hogy a hiánypótlásnak valójában nem is tett eleget. 2017 évben pedig azt a valótlan tényt közölte az ügyféllel, hogy a pert megnyerték. Az ügyvéd összesen 880 ezer forint megbízási díjat vett fel jogosulatlanul a megbízójától.

Az ügyvéd az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság ítéletet hozott. A bíróság ügyvédi visszaélés és csalás elkövetése miatt – 2 évi próbaidőre felfüggesztett – 1 év 6 hónap szabadságvesztésre, 320 ezres pénzbüntetésre és 5 év foglalkozástól eltiltásra ítélte az ügyvédet továbbá 880 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

A járásbíróság ítélete nem jogerős, valamennyi fellebbezésre jogosult 3 nap gondolkodási időt tartott fenn ugyanis a nyilatkozata megtételére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik