Belföld

Itt az újabb kormányközeli lap, az Országút

Megvalósult Kásler Miklós terve.

A Media1 egyik olvasója küldött fotót a lap első számáról. A portál a címlap alapján azt írja, az Országút első számába Kodolányi Gyula írt beköszöntőt, Karácsony András és Navracsics Tibor pedig az európai identitásról fejti ki a véleményét.

Májusban a hvg.hu írt először arról, hogy Kásler Miklós Országút címmel kulturális, közéleti lapot akar indítani a Petőfi Irodalmi Múzeum alá betagolva.

Kodolányi Gyula költő, műfordító felbukkanása az első számban nem meglepő, hiszen a kormányzati előterjesztésben is hivatkoztak arra az írására, amelyben szót kért annak az értelmiségnek, amely interpretálja a „nagy új szellemi teljesítményeket”.

A hvg.hu nemcsak a lap nevét, de az árát is eltalálta. A 48 oldalas Országútért valóban 490 forintot kérnek. Időközben az interneten is elérhetővé vált az Országút.

Falusi Márton költő, főszerkesztőként azt írta, azért volt szükség a lapra, mert 30 évvel a rendszerváltás után is hiányzott egy orgánum, amely

kiegyensúlyozottan, konzervatív nyugalommal képviseli a nemzeti gondolatot, holtak, élők és születendők szövetségét.

Mint írta, tévhit, hogy haza vagy haladás, nemzet vagy demokrácia, nem kell a kötőszó egyik oldalára szorulni, hiszen a legnagyobb művészeink, gondolkodóink tanúsítják nemzet és modernizáció, haza és haladás együttes érvényességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik