Belföld

Tíz évet is kaphat a volt fideszes képviselő

Ódor Ferenc és társa több millió forintot kért a földhivatali eljárás jogellenes befolyásolásáért.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért, hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszéken. A vádirat lényege szerint az egyik borsodi járási hivatal vezetője és a földhivatali osztály vezetője, egy autópálya-építésben közreműködő cég képviselőjétől 4 millió forintot kért a gazdasági társaság által megindított földhivatali eljárás jogellenes befolyásolásáért.

Az ügy egyik érintettje Ódor Ferenc, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, az encsi járási hivatalvezető, akiről korábban megírtuk, hogy 2018 decemberében bilincsben vitték el a hivatal parkolójából. A földhivatal osztályvezetőjét pedig egy étteremből állították elő.

Az ügyészség közleménye szerint a korábban bűnügyi felügyelet alatt álló vádlottak hivatali jogviszonyát felfüggesztették, illetve megszüntették, jelenleg mindketten szabadlábon védekeznek. Egyikük tagadta a bűncselekmény elkövetését, társa viszont beismerő vallomást tett.

A volt vezető beosztású hivatalos személyek által elkövetett minősített vesztegetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ódor Ferenc 1998 és 2014 között volt a Fidesz parlamenti képviselője, négyszer szerzett egyéni mandátumot az encsi körzetben. 2006 és 2010 között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke volt.

Kiemelt képünkön Ódor Ferenc, a Fidesz képviselője beszél a parlamentben 2012-ben Fotó: MTI / Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik