Belföld

Meghátrált a korábban homofób gyakorlata miatt elítélt MOM Sport

Visszavonta a felülvizsgálati kérelmét a MOM Sport Uszoda, így nem támadja tovább a határozatot, amiben a homofób gyakorlata miatt marasztalták el. Az uszodát üzemeltető cég 3 évig próbálta védeni az álláspontját – közölte a Háttér Társaság a 444 cikke szerint.

A bíróság szerint is diszkriminálta a MOM Sport Uszoda az LMBTQ sportszervezetet
Egymilliós bírságot kell fizetnie a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-nek.

A történetre mi is többször visszatértünk: az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer (LMBTQ) Sportegyesület még 2017 februárjában a Háttér Társaság támogatásával az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, a MoM Sport Uszodát üzemeltető cég ugyanis elutasította, hogy úszósávot adjon bérbe nekik. A civilek a tizenharmadik alkalommal megrendezett Atlasz Sportnapra vették volna bérbe a sávot.

Az uszoda egész addig nyitott volt az együttműködésre, amíg meg nem tudta: egy LMBTQ sportszervezetről van szó.

Az üzemeltető azzal érvelt, hogy a megnövekedett vendégszám állt az elutasítás hátterében. Az EBH ugyanakkor már 2017 augusztusában megállapította, hogy a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok ezt egyáltalán nem támasztják alá. Az eljárás során az EBH azt is megállapította, hogy a cég az uszoda házirendjét a hatósági vizsgálat megindulását követően, utólag igazította jogi érveléséhez. Az EBH határozata kimondta, hogy jogsértés történt és egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte az uszodát, amely a központi költségvetést gazdagítja.

Korábban az uszoda azzal érvelt, hogy nem az egyesület tagjainak szexuális irányultsága vagy nemi identitása, hanem a megnőtt vendégszám, illetve a külső edző alkalmazásának tilalma miatt utasította el a sportegyesület megkeresését. Emellett kétségbe vonta az Atlasz egyesület ügyféljogát, a Háttér Társaság képviseleti jogát, illetve hogy a sportegyesület rendelkezne védett tulajdonsággal.

Kiemelt kép: A MoM Sport Uszoda és Sportközpont főbejárata a XII. kerületi Csörsz utcában, ahol az egészségmegőrzést szolgáló szabadidős sportokhoz biztosítanak úszómedencét, szabadtéri labdarúgó pályát és tornatermeket az érdeklődőknek. MTVA/ Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik