Belföld

Egyáltalán nem kapható Magyarországon egy, a várandós nők számára fontos eszköz

Egy tesztbetétről van szó, ami a magzatvízszivárgást mutatja ki. A gyártó reméli, hamarosan újra találnak magyarországi forgalmazót.

Már nem kapható Magyarországon a várandós nők által használt Loritan tesztbetét, ami óriási segítséget jelent a gyereket váró nők és orvosaik számára. A betét használatával a magzatvízszivárgást lehet figyelni és kimutatni, a betétben lévő tesztcsík ugyanis elszíneződik, ha magzatvíz éri. Ez akár életmentő lehet a babák és a kismama számára is, és megelőzhető a koraszülést.

Bár korábban elérhető volt, jelenleg Magyarországon egyáltalán nem kapható a betét. A Loritan egykori forgalmazója, a Richter megkeresésünkre azt írta, ők licencszerződés keretében 2018-ig értékesítették, addig, amíg a licencjogot a Richter partnere visszavonta. Hozzátették azt is, hogy a Loritan orvostechnikai eszköz nem volt államilag támogatott, és az államtól a forgalmazás megszűnésével kapcsolatban nem kaptak semmilyen jelzést.

A Loritan elérhetetlenségére egy olvasónk hívta fel a figyelmet. A második gyermekével volt terhes, amikor a 34. héten észrevette, hogy valami nem stimmel. Eleinte azt gondolta, hogy csak folyása van, ami a terhesség egyik velejárója is lehet. Egy idő után azonban a távozó folyadék mennyisége jelentősen megnőtt és felmerült benne a gyanú, hogy szivárog a magzatvíz. Orvosa telefonon megnyugtatta, de a tünetei folytatódtak. Az interneten rátalált a Loritanra, azonban rendelni már nem tudott a termékből. Beszélt patikussal, aki jelezte, hogy bár igény lenne rá, ezt a terméket már egy ideje megszüntették.


„Noha a terhes gondozás kapcsán csak egy héttel később lett volna jelenésem a rendelőben, hétfőn visszamentem az orvosomhoz. A helyszínen kiderült, hogy valóban a magzatvizem kezdett el elfolyni apránként, ami azért is veszélyes, mert jelentősen megnöveli a méhen belüli fertőzésveszélyt. Azonnal befektettek a szülészetre. Négy napot töltöttem az osztályon mielőtt elvégezték a császármetszést” – részletezte olvasónk, miért lett volna hasznos, ha meg tudta volna venni a korábban Magyarországon elérhető betétet, ami beavatkozás nélkül kimutatja a szivárgó magzatvizet.

Elmondta azt is, hogy a kórházban két szobatársa is volt, akinek ugyanúgy szivárogni kezdett a magzatvize a 37. hét előtt.

Megkérdeztük a tesztbetét izraeli gyártóját. Válaszukban azt írták, a terméknek jelenleg valóban nincs aktív forgalmazója Magyarországon, de remélik, hamarosan találnak egyet.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a minisztérium tervez-e a problémával foglalkozni, és állami támogatásban részesíteni az eszközt, de az EMMI-től megkeresésünkre egyelőre nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik