Belföld

Kásler Miklós rendkívüli adatbekérést küldött az iskoláknak Szent Lászlóról

Kásler Miklós lett a kormány hároméves Szent László lovagkirály-zarándokút programjának legfőbb felelőse.

Ez hétfőn derült ki abból a körlevélből, amit Klebelsberg Központ küldött ki az összes iskolának. A központ hétfőn reggel „rendkívüli adatbekérés” keretében kért azonnali tájékoztatást az igazgatóktól arról, hogy az intézményük tervez-e saját Szent László királyhoz kapcsolódó programot.

A levél szerint a Klebelsberg Központ az esetleges átfedések és párhuzamosságok elkerülése érdekében akarja feltérképezni, hogy vannak-e a tankerületi központok fenntartásában lévő köznevelési intézményekben megvalósítás és/vagy tervezés alatt álló, Szent László királyhoz kapcsolódó programok. A központ még a „nem” válaszokat is azonnal kérte.

Arra nem tértek ki, hogy az információval február 10-én miért kellett annyira sietni, hiszen a kormány már tavaly döntött a Szent László program elindításáról, és az előkészületeknek a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint csak szeptember 30-án jár le a határideje, a program pedig 2021-ben kezdődik és 2023-ig tart.

A határozatból látszik az is, hogy a kormány egy történelmi és vallási megaprojektként kezeli a lovagkirály ügyét: a cél, hogy megerősítsék „a vallási hagyományok ápolása révén szakrális köteléket létrehozó és a határokon átnyúló közösségi összetartozást”, amit tudományos, oktatási, turisztikai és infrastruktúrafejlesztési programmal is megtoldanak. A zarándokútprogramba a kormány miniszterei mellett a Magyarságkutató Központot és a Magyar Turisztikai Ügynökséget is bevonták.

Szent László emlékévet egyébként már az előző ciklusban is hirdetett Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. 2017-ben volt az Árpád-házi király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója.

Kiemelt képünkön: Szent László király újonnan felavatott szobra, Nagy Benedek szobrászművész alkotása a Pákozdi Katonai Emlékpark nemzeti emlékhelynél 2019. szeptember 29-én. Fotó: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik