Belföld

Letartóztatták azt a külföldit, aki a belvárosban gyilkolt meg egy francia turistát

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája egyetértett az ügyészség indítványával és letartóztatta az a férfit, aki megölt egy francia turistát Budapest belvárosában szombaton.

A 26 éves brit-amerikai férfi a kora reggeli órákban az V. kerület, Ferenczy István utcában – minden előzmény nélkül – egy késsel mellkason szúrta a születésnapját hazánkban ünneplő francia férfit, aki emiatt életét vesztette.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a támadót példás gyorsasággal elfogta és emberölés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki. A férfi beismerő vallomást tett a folytatólagos kihallgatása során, a tettét pedig azzal indokolta, hogy „rossz napja volt ”.

A gyilkossággal gyanúsított férfi ügyvédje a férfi előzetes kényszergyógykezelésének elrendelését kérte ügyfele bipoláris zavarára hivatkozva, de a bíróság ezt elutasította és az ügyészség indítványával egyezően letartóztatta a külföldi férfit.

Az amerikai-brit-magyar állampolgárságú férfi Magyarországon bejelentett lakó-, illetve tartózkodási hellyel nem rendelkezik, a bűncselekmény helyszínét elhagyta. Mindezek és a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény miatt kiszabható büntetés mértéke alapján megalapozottan lehet következtetni arra, hogy a gyanúsított kényszerintézkedés hiányában a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne.

A vallomása, a nyomozás adatai, valamint a cselekmény céltalan jellege és előzménynélkülisége alapján feltehető, hogy a terhelt indokolatlan agressziója mögött kóros elmeállapot állhat fenn. A terhelt elmondása szerint bipoláris zavarban szenved és az Egyesült Államokban alkoholfüggősége miatt kezelik. Figyelemmel minderre a bíróság szerint vele szemben fennáll a bűnismétlés veszélye.

A bíróság a végzésben kifejtette, hogy szakértői vélemény hiányában jelenleg nincs lehetőség az előzetes kényszergyógykezelés elrendelésére és olyan dokumentum sem áll a bíróság rendelkezésére, amely alapján következtetni lehetne arra, hogy a gyanúsított elmeállapota, pszichés betegsége feltétlenül indokolja az orvosi kezelést, azaz az IMEI-ben történő elhelyezést.

A végzés végleges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik