Belföld

82 centivel billent ki hétfőn a Balaton

1962-ben mértek ilyen nagy különbséget a tó két széle között.

A Ciara Nyugat-Európa felől érte el az országot, a medencehatás miatt ereje mérséklődött. A ciklon főleg az ország nyugati felében pusztított, de a legnagyobb széllökést óránkénti 111 kilométeres sebességgel a Kékestetőn mérték.

Juhász Árpád geológus az állami hírtévében azt mondta, a Balatonnál jellemző szélirány a nyugati és a Bakony felől érkező északnyugati, ilyenkor hirtelen veszélyes vihar jön létre és megjelennek a déli parton az ingatlanokat veszélyeztető nagy hullámok.

A délnyugati szélirány sokkal ritkább, ilyenkor tapasztalható a Balaton két széle közötti kilengés a víztükrön, aminek hatására Balatonkenese térségében magasabb a vízállás, mint Keszthelynél.

Hétfőn 82 centi volt a kilengés a tó nyugati és keleti partja között. Utoljára 1962-ben billent meg ennyire a Balaton víztükre.

A szakértő közölte, a szélenergia felhasználására hazánkban kevés helyen van kellően erős szél, ide tartozik a Kisalföld térsége, mivel a Dévényi-kapun át érkező erős légmozgások miatt ez a régió Magyarország legszelesebb vidéke.

Videón a „megbillent" Balaton
Keszthelynél 51 centiméterrel csökkent, Balatonfűzfőnél pedig 42 centiméterrel emelkedett a tó vízszintje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik