Belföld

Túlélési útmutató dolgozó szülőknek (x)

A munkába visszatérő anyuka leginkább egy időzsonglőrhöz hasonlít. Mutatunk pár tippet, hogy lehetnek egyszerűbbek a hétköznapok.

A munkába visszatérő kisgyerekes anyukák gyakran érezhetik, hogy szinte lehetetlen küldetést vállalnak. Szerencsére egyre több vállalat ismeri fel, hogy a tapasztalt női munkavállalók támogatása hosszú távon mindkét fél számára gyümölcsöző. Pertorini-Surányi Katalinnak, a világ egyik vezető prémium italgyártó és -forgalmazó vállalatánál, a Diageo pénzügyi és stratégiai junior managere is rengeteg munkájába került, mire kialakított egy üzembiztos életmódot a különböző szerepek közt lavírozva. Kata és Porkoláb-Minarik Annamária, a Sapiens klinikai szakpszichológusa és szervezetfejlesztője segítségével bemutatjuk azokat a tippeket, amelyeknek köszönhetően az új szerepkörök összehangolása nemcsak egy kihívásokkal teli változási folyamat lesz, hanem lehetőség az egészséges egyensúly megteremtésére.

Egy munkába visszatérő kigyerekes anyuka életét leginkább egy kötélen egyensúlyozó zsonglőréhez lehet hasonlítani

1.       Tervezz előre, légy rugalmas, maradj képben!

Junior menedzser voltam, amikor megtudtam, babát várok – meséli Kata. Nagyon szerettem a munkámat, és tudtam, hogy szülés után másfél évvel vissza szeretnék jönni. Folyamatosan tartottam a kapcsolatot a munkahelyemmel, amikor pedig alkalom adódott a visszatérésre, éltem vele. A rugalmasságot és a lojalitást értékelve kialakítottak egy új munkakört, ahova fokozatosan térhettem vissza, kezdetben hat órában, és megvárták, amíg én jeleztem, hogy ismét teljes állásban szeretnék dolgozni. A családbarát attitűd a Diageónál a rugalmas munkaidő és a home office lehetőségében is megmutatkozik: reggel otthonról dolgozom egy órát, majd bent korábban kezdek és korábban végzek, hogy én mehessek a lányomért a bölcsibe, heti két teljes napot pedig otthonról dolgozhatok. Ez hatalmas segítség, ugyanis időnként a legnagyobb kihívást a munkába való beérés jelenti.

Így látja a szakértő: A tudatosság életünk minden területén fontos, a női szerepek útvesztőjében egyensúlyozva is. Ahogy a gyermek cseperedik, kinyílik a világ felé, és vele együtt nyílik ki újra az édesanya is. Már a várandósság idején készülhetünk erre: a munkahelyen megszervezhetjük a hírek majdani áramlását és a visszatérési kereteket, így a kismama újbóli integrálódása kevesebb stresszel jár majd.

Kata szerint a szülési szabadság alatt kiemelten fontos figyelmet fordítani a kollégákkal való kapcsolattartásra, hiszen ennek is köszönhetően a visszatérés sokkal könnyebb és rugalmasabb lehet

2.       Merj segítséget kérni!

A férjemmel megosztjuk a lányunk körüli teendőket. Ő szabadúszó fényképész, a munkaideje is megengedi, és a nagyszülők is részt vállalnak. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülők, ha tudnak, kérjenek segítséget a környezetüktől. Egy váratlan megbetegedés és a bölcsődei szünetek rengeteg fejtörést okoznak, míg egyikünk dolgozik, a másik vigyáz a kicsire. Fontos a támogató munkahelyi légkör: én egy vezető beosztásban dolgozó, szintén kisgyermekes kolléganőmtől is kaptam hasznos tanácsokat.

Így látja a szakértő: Az anyaszerep egy új és mindent felülíró szerepkör a nő életében. Tudatosítani kell, mennyi plusz energiát kíván, hiszen ez segítheti belátni, hogy nem lehet, és nem is kell mindent egyedül csinálni. A társ, a környezet támogatása nemcsak nekünk segít kiegyensúlyozottabbá válni, de ők is fontosnak és hasznosnak érzik így magukat a család életében.

A Diageo 2019. július 1-jén vezette be új, globális családbarát szabályzatát, amelynek értelmében a szülők (anyák és/vagy apák) maximum 26 hét fizetett szabadságra válnak jogosulttá gyermekük egy éves kora előtt. Az új szabályzatnak köszönhetően a kisgyerekes munkatársak jelen lehetnek gyermekük életének egy rendkívül fontos időszakában, láthatják az első lépéseket vagy hallhatják az első szavakat. A cég ezzel a lépéssel is tovább kívánta erősíteni a befogadó és sokszínűségre alapuló vállalati kultúra építését. Ez a magyarországi kiválósági központ esetében azért különösen fontos, mert az ott dolgozók átlagéletkora 31 év, és sokuk életében a családalapítás, a gyermekvállalás a meghatározó. A vállalat számára különösen fontos a kollégák elkötelezettsége, és úgy látják, a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése hozzájárul ehhez.

 

3.       Oszd be az időd és uralkodj!

Amióta szülők vagyunk, hatékonyabban gazdálkodunk az időnkkel. Nálunk az vált be, hogy reggel ötkor kelek, így kényelmesen elkészülünk, és van idő otthonról is dolgozni. Sok időt megspórolhatunk, ha hétvégén előre megtervezzük amit csak lehet, beosztunk és előkészítünk: a főzéstől egészen addig, hogy kikészítjük a heti öltözéket. Az alvás néha hiányzik, de igyekszem a hétvégén pótolni, illetve korábban lefeküdni.

A másik tipp az optimalizálás: például ne vásároljunk kis tételben. Igyekszem inkább „bespájzolni” -valamikor úgyis szükség lesz a többletre.

Így látja a szakértő: Szokásaink átalakításával tegyük tudatosabbá mindennapi tevékenységünket! A túlzott igénybevétel lemeríti energiaháztartásunkat, ami kihathat fizikai, érzelmi és mentális állapotunkra. Számos alkalmazással készíthetünk listákat, amelyek segítenek összegezni, tervezni és nyomon követni feladatainkat. Fontos, hogy mi kontrolláljuk az időnket és ne az idő kontrolláljon minket.

4.       Szánj időt a kikapcsolódásra is!

Ahhoz, hogy feltöltődjek, szükségem van énidőre – ezt sem egyszerű megszervezni. Otthon végezhető, anyukáknak készült online programra tornázom, és szombaton akkor megyek piacozni, amikor a város még alszik. Szeretem ezeket a magányos pillanatokat, ilyenkor tudok szó szerint ki- és lekapcsolódni.

Így látja a szakértő: A regenerálódás is része kell, hogy legyen a napirendünknek: találjunk magunknak időt, ez is kapjon helyet a feladatlistánkon! Írjuk össze azokat a dolgokat, amelyek örömet okoznak, és minden napra válasszunk egyet belőlük. Ha megtaláljuk az időt a töltekezésre, több energiánk marad gyermekünkre, családunkra.

A Diageóról

A Diageo világ egyik piacvezető prémium alkoholos italgyártó és forgalmazó cége, Magyarországon 17 éve van jelen. Portfoliójában olyan kiemelkedő márkák szerepelnek, mint a Johnnie Walker, Smirnoff, Baileys, Captain Morgan, Tanqueray és Guinness. Filozófiánk – Celebrating life, every day, everywhere – fontos szerepet tölt be a cég, a munkavállalóink és a márkáink életében egyaránt.

Termékeink több mint 30 országban, 200 helyszínen és 33 000 munkavállaló közreműködésével készülnek világszerte. A cég globális működését 5 üzleti szolgáltatóközpont támogatja. Az 1400 főt foglalkoztató budapesti iroda egy multifunkcionális kompetencia központ – olyan magas hozzáadott értékű, stratégiai vállalati funkciókat lát el, mint a kereskedelem, logisztika, treasury, pénzügy és stratégia, globális HR, üzleti elemzések, pénzügyi audit és beszerzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik