Belföld

Újabb százmilliókat költenek a határon túli magyar propagandasajtóra

Másodszor kap 475 millió forintot egy felvidéki médiavállalkozás, melynek terméke alig fogy, cserébe viszont tökéletesen visszamondja a magyar kormánypropaganda szólamait – írja a Magyar Hang. 

A lap a Bethlen Gábor Alapítvány oldalán találta meg a meglehetősen eldugott bizonyítékot: az úgynevezett bizottsági határozatok között egy mellékletben olvasható, hogy a Pro Média Alapítvány működési költségeinek és eszközfejlesztéseinek támogatására összesen 474 millió forintot kap egy összegben, támogatási előlegként. A kedvezményezett alapítvány adja ki a Felvidéken a Magyar7 nevű hetilapot, és működteti a ma7.sk portált.

A ma7 médiacsalád működtetője a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen bejegyzett Pro Media Alapítvány. Az alapítványt – amely idén mintegy másfél millió eurós összegből gazdálkodik – a Bethlen Gábor Alapon (BGA) keresztül a magyar kormány támogatja. A több lépcsőben induló médiaprojekt a legnagyobb szabású kezdeményezés e téren Szlovákiában az 1989-es rendszerváltoztatás óta. Az új magyar médiacsaládot hiánypótlónak szánják, arculatát pedig a nemzeti-konzervatív értékek mentén határozták meg kivitelezői

– írta korábban az MTI.

Az alapítványt és médiatermékeit egyébként a Magyar Hang felvidéki forrásai egyértelműen a Magyar Közösség Pártjához kapcsolják. Ugyanakkor – mint írják – a lassan két éve működő színes-szagos hetilap nem tűnik piaci sikernek, azt nem auditálják, így nem lehet tudni, mekkora példányszámban fogy el.

Mindeközben az évtizedek óta létező Vasárnap hetilap az auditált számok alapján hetente 19 ezer példányban fogy. A felvidéki magyar napilapból, az Új Szóból 14–15 ezer darabot adnak el naponta. Utóbbi két kiadványt ugyanaz a cég, a Duel-Press adja ki, és ők legutóbb még az Illyés Közalapítványtól kaptak magyarországi támogatást. Attól az állami alapítványtól, amelyet 2006. december 27-én szüntetett meg még a Gyurcsány-kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik