Belföld

Közpénzből fizette wellnesshotelszámláit a szombathelyi baloldali médiacég vezetője

A szombathelyi önkormányzat baloldal által kinevezett médiacégének vezetője közpénzből utazott el egy wellnesshotelbe egy állítása szerint „informális konferenciára”, aminek semmilyen hivatalos nyoma nincsen. A cégvezető ezen kívül saját édesanyja temetésének költségeit is céges kártyáról egyenlítette ki, igaz, ezt a pénzt később visszafizette – írta a Magyar Nemzet. A gyanús pénzmozgások miatt az ügyében Nemény András ellenzéki polgármester vizsgálatot rendelt el.

Szombathelyen 2019 elején a Fidesz-KDNP elvesztette a többségét, a baloldal pedig Halmágyi Miklóst szavazta meg a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetőjének. Az őszi önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP nem tudta visszaszerezni többségét, az ellenzék jelöltje, Nemény András lett a polgármester. Az új önkormányzati testületben Horváth Gábor, a Szombathelyi Médiaközpont Kft. fideszes felügyelőbizottsági tagja a cég ellenőrzését kezdeményezte.

A gyanús ügyeket a január 31-én lezárt vizsgálat tárta fel. Bár az eredmény egyelőre nem nyilvános, a Magyar Nemzet szerint a következőket állapították meg:

  • Halmágyi Miklós 2019. október 17-én a cég bankkártyájával rendezte édesanyja temetésének költségeit. A kegyeleti szolgáltatásokért kifizetett 276 ezer forintot pár nappal később visszafizette.
  • A számlák alapján – szintén tavaly ősszel – Halmágyi valakivel egy siófoki wellnesshotelbe utazott, ahol egy állítólagos konferencián vett részt. A Vaol.hu szerint Halmágyi a 88 ezer forintos számlát azzal indokolta, hogy egy háromnapos konferencián vett részt, amelyen a kormányfüggetlen országos online szerkesztőségek és vidéki önkormányzati médiumok képviselői vitatták meg az önkormányzati választások eredményeit. A konferenciának sem a Magyar Nemzet, sem a Vas megyei hírportál, sem a hivatalos vizsgálatot végzők nem találták nyomát. A médiaközpont vezetője ezt azzal magyarázta, hogy ez egy „informális konferencia” volt. Halmágyi azt állította, egyedül szállt meg a hotelben, de az idegenforgalmi adó összege arról árulkodik, hogy két személy tartózkodását egyenlítette ki közpénzen.
  • 2019. november 30-án Halmágyi ismét közpénzből fizetett ki egy 58 ezer forintos hotelszámlát a budapesti Hotel Palazzo Zichyben. Az ügyvezető egy Ottlik Géza életművével kapcsolatos konferenciára érkezett a hotelbe a médiaközpont kreatív igazgatónőjének társaságában. A kifizetést azzal indokolta, hogy az író vasi kötődése miatt érezte szükségét annak, hogy részt vegyen a rendezvényen.

A vizsgálat megállapításait tartalmazó jegyzőkönyv jelenleg Károlyi Ákos jegyzőnél van, akinek azt is mérlegelnie kell, hogy eljuttatják-e azt a hatóságoknak. Nemény András polgármester közben tegnap soron kívüli belső vizsgálatot rendelt el a Szombathelyi Médiaközpontnál lefolytatott felügyelőbizottsági vizsgálatban feltárt esetek miatt.

Kiemelt kép: Youtube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik