Belföld

Kövér sajátjaiktól is védte Orbánt, rossz PR-huszárnak nevezte Karácsonyt

Gyalázkodással vádolta az ellenzéket, majd niedermüllerekről, jakabfélékről, tordaibencékről beszélt és a momentumosokat Lenin-fiúknak nevezte.

Kövér László a Mandinernek azt mondta, ő fehér, keresztyén, heteroszexuális férfi, ráadásul magyar. Az Országgyűlés fideszes elnöke ezt már – az állami hírügynökség által szemlézett – interjú elején fontosnak tartotta megerősíteni.

Mindezt a Teremtőtől kaptam, nem az én érdemem, de büszkén vállalom. A niedermüllerek meg válasszák ki a színt és a megfelelő geometriai formát, és szívesen felvarrom a kabátomra. Csak azért, hogy tudják: melyik sereghez tartozom.

A felvetésre, hogy a Fidesz politikáját az elmúlt időben már több fideszes is bírálta, azt mondta, először mindenki söprögessen a saját portája előtt. Természetesen bárki megfogalmazhat kritikát még akkor is, ha nem biztos, hogy saját helyén jobban helyt állt, mint bírálata címzettje.

Kapott Navracsics, Stumpf is

A házelnök úgy vélte, Navracsics Tibor volt uniós biztos figyelmét – aki szerint nem jól kommunikálnak a hétköznapi emberekkel – elkerülhettte, hogy az elmúlt évben nyertek két választást. Az, hogy Orbán Viktor elfáradt volna, érdekes állítás a nála idősebb Stumpf Istvántól, figyelembe véve, hogy – ha rajta múlik – ő vállalt volna még egy alkotmánybírói ciklust. A miniszterelnök munkabírását látva, ellenfelei inkább sokallják az energiáját – tette hozzá. Az önkormányzati választásról azt mondta, mindig új meccs kezdődik, nem szabad az ellenfelet lebecsülni. Tanulságnak azt nevezte, hogy változik a választói közönség, a fiatalok megszólítása pedig nehéz, mert ők olyan életszakaszban vannak, amikor valamivel szemben határozzák meg magukat, nem akarnak azonosulni az előző nemzedékek  világával.

Momentum=szivárványos Lenin-fiúk

Szerinte az ifjúságra vonatkozó politikájukon nem kell változtatni, hiszen az Orbán-kormány elsősorban a fiatalokra, a jövőre helyezi a hangsúlyt. Az fontos, hogy a fiatalok bevonják a közéletbe, mert alternatívát kell mutatni azzal szemben, amit a Momentum csinál.
Felidézve a vörösterrort, Korvin Ottó, Szamuely Tibor alakját, azt mondta: a momentumos gyerekek, kiegészítve a jakabfélékkel és tordaibencékkel, pont ilyenek.

A mi oldalunkon sokan lebecsülik ezeket a fiúkat és lányokat, akik valójában semmiben nem különböznek a Lenin-fiúktól, csak nem vörös, hanem lila vagy szivárványos zászló alatt vonulnak.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy nem fordít elég forrást a budapesti egészségügyre, de a 21. századi körülményeknek is megfelelő új kórház építését gáncsolja, és ezt teszi a kultúrában is.

Karácsony egy rossz PR-huszár

Minden, ami hozzájárult ahhoz, hogy Budapest Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontjává váljon, a Fidesz-kormány alatt valósult meg. Szerinte a mostani ellenzék ugyanis nem tud építeni, csak rombolni. Karácsony Gergelyről azt mondta,  ilyen gyenge képességű ember még nem állt Budapest élén, beleértve az 1990 előtti tanácselnököket is.

Ez az ember egy PR-huszár, de még ebben sem igazán jó.

Példaként hozta a főpolgármesteri biciklizést, amit egyszerűen színjátéknak nevezett.

Az ellenzék csak gyalázkodik

Szerinte az ellenzékkel meg kell próbálni együttműködni, ha nem lehet, akkor a partizán-politizálás okozta károkat kell enyhíteni. A közbeszéd eldurvulásáról azt mondta, lényegében megszűnt a parlamenti párbeszéd. Az ellenzék részéről nincsenek érvek, csak minősítések, gyalázkodások, az értelmes, higgadt vita kiment a divatból az elmúlt 30 évben.

A politikát ma a totális háború jellemzi.

Az ellenzék minden ideológiai, tartalmi kérdést félretol. Csak az számít nekik, hogy a gyűlölt Fidesszel szemben minél nagyobb energiát mozgósítsanak. Kövér azt állította, ők soha nem léptek át bizonyos morális határokat, miközben az ellenzék folyamatosan emberi mivoltában sért meg a kormánypárti képviselőket.

Van élet az Európai Néppárton kívül

Arról, hogy egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból, azt mondta: ott is az történik, amit a CDU mond, és az EU-t is lehetne a Negyedik Szent Német-római Birodalomnak nevezni. Nem lát esélyt rá, hogy az EPP újra legalább annyira elfogadná a konzervatív, keresztény értékeket, mint Helmut Kohl idején. Kövér kitért arra, ha az Európai Konzervatívok és Reformerekhez csatlakozna a Fidesz, akkor az lenne az EP harmadik legerősebb frakciója lenne. Az EPP-n kívül is volt és van élet. Úgy fogalmazott: a Fidesz nem hajlandó engedni abból, hogy maga döntse el, az emberek felhatalmazásával hogyan vezeti Magyarországot.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik