Belföld

Elítélték azt a három kamaszt, akik brutálisan összeverték társukat a kaposvári gyermekotthonban

Aljas indokból, folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé a Kaposvári Járási Ügyészség azt a három fiatal fiút, akik többször is megverték társukat a helyi Zita Speciális Gyermekotthonban.

A három kamasz ugyanabban a csoportban volt, mint a sértett fiú. Egyikük rendszeresen leckéztette és többször is durván összeverte azért, hogy megalázza és félelembe tartsa csak azért, hogy teljesítse az utasításait. A verésekre mindhárom alkalommal az egyik csoportszobában került sor, ahonnan a tinik addig nem engedték ki a társukat, amíg vérezni nem kezdett ütéseiktől és rúgásaiktól. A legutóbbi bántalmazást mobiltelefonon rögzítették, majd az interneten megosztott felvétel alapján került sor az elkövetők azonosítására.

A Kaposvári Járásbíróság 3 év javítóintézeti nevelést alkalmazott a főbűnössel szemben, míg társait próbára bocsátotta.

A mostani bűncselekmény kapcsán fontos megjegyezni, hogy a Kaposvári Járási Ügyészség Gyermek- és Ifjúságvédelmi Csoportja összesen 13 fiatallal szemben emelt vádat tavaly gyermekotthonban, illetve lakásotthonban elkövetett bűncselekmények miatt. Háromszor testi sértés, négy alkalommal pedig vagyon elleni erőszakos bűncselekmény, például rablás vagy önbíráskodás miatt. Ezen ügyek sajátossága, hogy az elkövetők és az áldozatok egyaránt gyermekotthonban élő fiúk voltak, sőt volt több olyan bűnügy is, melyekben a sértetti kör azonos volt.

De ügyészi intézkedés oka volt többek közt az is, hogy az egyik lakásotthonban sem a gyermekek, sem a nevelők számára nem volt biztosítva a minimális lakótér, illetve a feladatellátáshoz szükséges önálló helyiség, a kapcsolattartási napló nem volt naprakészen vezetve, s az egyéni gondozási tervek sem voltak pontosan elkészítve.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik