Belföld vélemény

Rák – Közös európai feladat

Európában nap mint nap diagnosztizálnak új rákos megbetegedéseket. Európában nap mint nap újabb betegeket, családtagokat és barátokat ér villámcsapásként a diagnózis: a jövőt illető bizonytalanságot, döbbenetet, szomorúságot, haragot vagy reménytelenséget kelt.

A rák súlyos betegség, amely az uniós polgárok 40 százalékát közvetlenül fogja érinteni élete valamely szakaszában. Magyarországon minden évben közel 33 ezer életnek vet véget. Ha nem cselekszünk, 2035-re Európában várhatóan megduplázódik a rákos megbetegedések száma. Ha ezt a riasztó tendenciát nem sikerül visszafordítanunk, a rákbetegség egyre nagyobb terhet fog róni családjainkra, egészségügyi és szociális rendszereinkre, valamint gazdaságainkra.

Az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős európai biztosként az egyik fő feladatnak tekintem, hogy csökkentsük a rákos megbetegedések számát Európában. Ez elsődleges egészségügyi kérdés mind polgáraink, mind a von der Leyen-bizottság számára. Ezen a területen elvárják tőlünk, és mi is elvárjuk magunktól, hogy ambiciózusabbak és eredményesebbek legyünk.

Szerintem csak egy módon küzdhetünk valóban hatékonyan a rák ellen: ha közös európai prioritássá tesszük ezt a harcot. Hiszem, hogy hatalmas lehetőségeink vannak a változtatásra, de csak akkor, ha egyesítjük erőinket, a politikai döntéshozóktól az egészségügyi szakemberekig, a betegképviseletektől az iparig, és ami legfőbb: ha ebben az összefogásban a polgáraink is részt vesznek. Tudjuk, hogy napjainkban a rákos megbetegedések akár 40 százaléka megelőzhető lenne – ez azt jelenti, hogy óriási terünk van a cselekvésre, és rengeteg életet megmenthetünk.

Ezt a kollektív képességet és cselekvési potenciált szeretném mozgósítani a rák elleni küzdelemre irányuló új európai tervvel. A rák összetett betegség, és minden dimenzióját meg kell vizsgálnunk, az általunk fogyasztott élelmiszerektől kezdve a gyógyszerek hozzáférhetőségén, a megfelelő ellátáson át a megfelelő technológiákig, az egészségügyi ágazaton kívüli ágazatokat és iparágakat is bevonva – többek között az oktatást, a környezetvédelmet, a mezőgazdaságot és a kutatást. Az összes ágazat valamennyi érdekelt felének részvételére számítunk.

A rák elleni küzdelemre irányuló európai terv – amelyet még az év vége előtt be fogok mutatni – a betegség minden szakaszára ki fog terjedni: a megelőzéstől a diagnosztizálásig, a kezelésig, a gyógyításig és a palliatív ellátásig.

Jobb eredményeket kell elérnünk a rák megelőzésében és diagnosztizálásában. Mindig jobb megelőzni a rákot, mint gyógyítani, elsősorban tehát meg kell előznünk, hogy az emberek rákbeteggé váljanak. Ha támogatjuk őket abban, hogy egészségesebb életet éljenek – egészségesebben táplálkozzanak, többet mozogjanak, kevesebb alkoholt fogyasszanak és ne dohányozzanak –, azzal csökkenthetjük az újabb rákos megbetegedések számát. Az átoltottság szélesebb körűvé tételével, és például a városok levegőminőségének javításával is áttörést érhetünk el.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos. Fotó: Aris Oikonomou / AFP

Még több életet menthetünk meg, ha hozzásegítjük polgárainkat ahhoz, hogy felismerjék a rákszűrések és a korai diagnózis fontosságát. De csak akkor, ha valamennyi tagállamban működnek hivatalos nemzeti szűrőprogramok.

Miközben elsődleges feladatunk, hogy mindent megtegyünk a rák kialakulásának megelőzése érdekében, biztosítanunk kell, hogy a rákos betegek – és családjuk – megkapják a szükséges támogatást és ellátást. Ez magában foglalja a gyógyszerekhez és az innovatív kezelésekhez való egyenlő hozzáférés alapvető jogát is.

A rákbetegek útja azonban nem ér véget a kezelés végével. Azok, akik túlélik a megbetegedést, vagy a betegséggel élnek, megérdemlik, hogy az életük ismét rendezett, biztonságos mederben folyjon. Nem szabad, hogy hátrányos megkülönböztetés érje őket, hogy meg legyenek bélyegezve, hogy ne tudjanak visszatérni a munka világába.

E hatalmas mozaik különböző elemeit összeszedve úgy kell azokat egymáshoz illesztenünk, hogy az egész kép világosan kirajzolódjon előttünk. Ma – a rákellenes világnapon – megtesszük az első lépést a közös úton: Európa-szerte nyilvános konzultációt indítunk a rák elleni küzdelemre irányuló európai tervről. Mielőtt bármilyen döntést hoznánk, figyelmesen meg fogjuk hallgatni az embereket. Várakozással tekintek az elé, hogy megismerjem Magyarország polgárainak javaslatait és aggodalmait, és hogy a magyar hatóságokkal való együttműködésünk pozitív változást eredményezzen a számukra. Együtt többet tehetünk a rák ellen. Együtt áttörést érhetünk el.

A cikk szerzője Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos.

Kiemelt kép: Amelie-Benoist  / BSIP / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik